Οι δύο όψεις του νομίσματος

Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 07:00
REUTERS/KAI PFAFFENBACH
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Το τέλος της θητείας του Μάριο Ντράγκι σημαδεύεται από δύο άκρως αντίθετες καταστάσεις: παραδίδει μία Ευρωζώνη πολύ πιο ενωμένη και ένα διοικητικό συμβούλιο στους κόλπους της ΕΚΤ περισσότερο διαιρεμένο από κάθε άλλη φορά.

Ο 72χρονος Ιταλός κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης, πρώην ανώτατο στέλεχος της Goldman Sachs και της Παγκόσμιας Τράπεζας, μπορεί να έχει πιστωθεί με τη διάσωση της Ευρωζώνης, όμως πολλοί του αποδίδουν μία τακτική σύνθλιψης όσων διαφωνούσαν με τις δικές του απόψεις και εκ των προτέρων διαμόρφωσης των νομισματικών πολιτικών, προκαταλαμβάνοντας τις αποφάσεις. «Ο Μάριο είναι διατεθειμένος να ζει με το 50% συν μία ψήφο», δήλωσε ένας από τους διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο ελάμβανε τις αποφάσεις.

Κάποιοι επικαλούνται την αναστάτωση που προκλήθηκε τον Ιούνιο, όταν ο Ντράγκι αύξησε τις προσδοκίες για νέο πακέτο στήριξης, αλλάζοντας ξαφνικά το μήνυμα πολιτικής της κεντρικής τράπεζας και αιφνιδιάζοντας αρκετούς συναδέλφους του. Αυτό έκανε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου Πιερ Βουνς να δηλώσει πως «όταν κάποιος αρχίζει την επικοινωνία πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, οι υπόλοιποι αισθάνονται στριμωγμένοι στη γωνία», αναφερόμενος στο αίσθημα παραγκωνισμού που ένιωσαν σε κάποιες κρίσιμες χρονικές συγκυρίες ορισμένοι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής.

Οι διαφωνούντες στις θέσεις Ντράγκι εκφράζουν επίσης τη δυσαρέσκειά τους στην πρακτική του να προετοιμάζει μεγάλες αποφάσεις με έναν στενό κύκλο συμβούλων, με αποτέλεσμα να εμπλέκει το Δ.Σ. της ΕΚΤ πολύ αργά στην όλη διαδικασία.

Για παράδειγμα, οι προτάσεις για το νέο πακέτο στήριξης δεν είχαν διανεμηθεί έως το πρωί της κρίσιμης συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου, πρωτίστως για να αποφευχθούν διαρροές.

Όμως, αυτό σημαίνει ότι υπήρξε ελάχιστος χρόνος για προετοιμασία, ειδικά καθώς η τελική πρόταση ήταν πολύ πιο φιλόδοξη απ’ ό,τι αναμενόταν από πολλούς. «Εάν ο Ντράγκι βλέπει ότι έχει τις ψήφους, το θέμα κλείνει και προχωράμε. Προσπαθεί ελάχιστα για συμβιβασμό, ενώ δεν ασχολείται ιδιαίτερα με μέλη του Δ.Σ. που εκφράζουν διαφορετική άποψη. Πρόκειται απλά για μία άσκηση μέτρησης ψήφων», ανέφερε άλλος αξιωματούχος της ΕΚΤ. Σε μία συνεδρίαση φέτος, ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Κλάας Κνοτ συγκρούστηκε με τον Ντράγκι για την αποτυχία της ΕΚΤ να αυξήσει τις πληθωριστικές προσδοκίες, διερωτώμενος εάν τα εργαλεία της ΕΚΤ λειτουργούσαν όπως πρέπει.

Σύμφωνα με τέσσερα άτομα παρόντα στη συνεδρίαση, ο Ντράγκι τον έκοψε απότομα λέγοντάς του να μην αμφισβητεί τη βασική αρχή της σύγχρονης πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Τώρα, βασική προτεραιότητα για την Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με διαμορφωτές πολιτικής, είναι η επίτευξη της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης και η διαβεβαίωση ότι η ΕΚΤ θα μιλά με μία φωνή. Και κυρίως, να τελειώσει τις δημόσιες διαφωνίες.     

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή