«Χρήσιμες συμβουλές» από τον Ντράγκι

Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2019 10:27
REUTERS/KAI PFAFFENBACH
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Ένας γενικός απολογισμός και κάποιες συμβουλές γίνονται χρήσιμα εργαλεία όταν κάποιος αναλαμβάνει μία νέα θέση εργασίας. Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε την προηγούμενη Πέμπτη ότι η διάδοχός του Κριστίν Λαγκάρντ δεν χρειάζεται καμία συμβουλή γιατί γνωρίζει περισσότερο από κάθε άλλον τι πρέπει να κάνει και να πει. Όμως, η τελευταία συνέντευξη Τύπου του κορυφαίου κεντρικού τραπεζίτη της Ευρωζώνης θα μπορούσε να δώσει μία σιωπηρή καθοδήγηση στη Λαγκάρντ - εάν βεβαίως το επιθυμούσε. 

Η πρώτη λοιπόν συμβουλή είναι «ποτέ μην τα παρατάς», ένα δόγμα με το οποίο ο Ντράγκι έχει απόλυτα ταυτιστεί. Όταν ερωτήθηκε ποιο ήταν το πιο τολμηρό του κατόρθωμα, ο Ντράγκι απάντησε: «Nα ακολουθώ ακούραστα την εντολή της σταθερότητας των τιμών». Η Λαγκάρντ προφανώς θα χρειαστεί να ακολουθήσει την ίδια τακτική, δεδομένου ότι η οικονομία της Ευρωζώνης επιβραδύνεται και οι πιέσεις στις τιμές είναι σχεδόν ανύπαρκτες. 

H δεύτερη είναι «προσπέρασε τη διαμάχη που ξέσπασε στους κόλπους του δ.σ. της ΕΚΤ μετά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου». Ο Ντράγκι άφησε ήδη να εννοηθεί ότι στην τελευταία συνεδρίαση το κλίμα δεν ήταν τόσο ταραχώδες. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, ένας από τους διαφωνούντες φέρεται να είπε «αυτόν τον μήνα ό,τι έγινε έγινε», ενώ κάποιος άλλος απηύθυνε έκκληση για ενότητα. Αυτή είναι σίγουρα μία καλή βάση για να προχωρήσει η Κριστίν Λαγκάρντ. 

Η τρίτη είναι να «έχεις επίγνωση των κινδύνων που ενέχει η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική». Ήδη ο Ντράγκι έχει ξεχωρίσει την αγορά ακινήτων για επαγγελματική χρήση και το μοχλευμένο χρέος για τις υψηλές αποτιμήσεις τους, που θα μπορούσαν να φθάσουν σε υπερθέρμανση και να αποτελέσουν τις νέες «φούσκες». Εάν γίνει έκρηξη, η ΕΚΤ -και στην προκειμένη περίπτωση η Λαγκάρντ- θα επωμιστεί την ευθύνη. 

Το τέταρτο και τελευταίο μάθημα είναι το καλύτερο: ο Ντράγκι αντέδρασε με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση απέναντι στην έντονη κριτική που δέχθηκε, ειδικά από τη Γερμανία. «Άρα, ενώ περιμένεις επιθέσεις ανά πάσα στιγμή, συνεχίζεις ακάθεκτος». Είναι γεγονός ότι ο απερχόμενος πρόεδρος, αντιμετωπίζοντας χρόνιες κρίσεις και παρατεταμένη οικονομική επιβράδυνση, έκανε σχεδόν όλη τη δύσκολη δουλειά από πλευράς νομισματικής πολιτικής.

Αυτό που έχει να κάνει τώρα η Λαγκάρντ είναι να επανεξετάσει το πλαίσιο πολιτικής της ΕΚΤ, ορίζοντας εκ νέου και τη σταθερότητα των τιμών. Που φυσικά δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθότι η ΕΚΤ έχει εξαντλήσει τα συμβατικά της «όπλα» και στηρίζεται σε μη συμβατικά εργαλεία που δεν έχουν δοκιμαστεί. Και θα πρέπει επιπλέον να πείσει και τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν με δημοσιονομικά μέτρα. 
   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή