Βολιβία: Υπέρ της επαλήθευσης του αποτέλεσματος από τον ΟΑΚ ο Γκουτέρες

Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2019 10:58
UPD:11:01
REUTERS/KAI PFAFFENBACH
A- A A+

Υπέρ του ελέγχου των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στη Βολιβία από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών τάχθηκε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς η αντιπολίτευση της χώρας κατήγγειλε νοθεία, μετά την επικράτηση του προέδρου Έβο Μοράλες από τον πρώτο γύρο.

Ο Γκουτέρες σημείωσε, έπειτα από συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Βολιβίας Ντιέγκο Πάρι Ροδρίγκες, ότι τόσο η κυβέρνηση της Βολιβίας όσο και ο ΟΑΚ επιβεβαίωσαν πως θα γίνει επαλήθευση του αποτελέσματος της διαδικασίας και ότι ο ΟΗΕ είναι διατεθειμένος να προσφέρει «οποιαδήποτε» τεχνική συνδρομή κριθεί ότι χρειάζεται.

«Υποστηρίζουμε απόλυτα τον έλεγχο αυτό», επέμεινε ο Γκουτέρες, καλώντας εν αναμονή των αποτελεσμάτων του «τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και εκφράζοντας την ελπίδα πως η πρωτοβουλία αυτή «θα οδηγήσει σε μια θετική λύση».

Ο Μοράλες, ο πρώτος αυτόχθονας αρχηγός του κράτους της Βολιβίας που βρίσκεται στην εξουσία από το 2006, επανεξελέγη την Κυριακή από τον πρώτο γύρο, όμως η βραδύτητα και ιδίως η διακοπή της καταμέτρησης για σχεδόν μία ημέρα προκάλεσαν την ένοτνη αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τον κυριότερο αντίπαλο του σοσιαλιστή προέδρου, τον κεντρώο Κάρλος Μέσα, να καταγγέλλει νοθεία και να ακολουθούν εκτεταμένα επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές των δύο πλευρών εν μέσω μαζικών κινητοποιήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Κολομβία ζήτησαν να διεξαχθεί δεύτερος γύρος εάν ο ΟΑΚ δεν επαληθεύσει το αποτέλεσμα. Δεν έχει δοθεί πάντως επίσημα καμία διευκρίνιση μέχρι στιγμής ούτε για την ημερομηνία, ούτε για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα γίνει ο έλεγχος από την επιτροπή ειδικών του οργανισμού που πρότεινε να σταλεί το ταχύτερο στη χώρα ο Βολιβιανός ΥΠΕΞ αυτή την εβδομάδα.

Η Μαρία Εουχένια Τσόκε, η επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογοδικείου (Tribuno Supremo Electoral, TSE) της χώρας των Άνδεων δήλωσε πάντως χθες πως οι αρχές της Βολιβίας είναι διατεθειμένες να οργανώσουν την επαλήθευση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, DPA, Sputnik

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή