Σφοδρές συγκρούσεις για τον αναπτυξιακό

Ψηφίστηκε το ν/σχ - Όλοι εναντίον όλων στη Βουλή
Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 14:16
UPD:22:34
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή χθες το βράδυ το αναπτυξιακό νομοσχέδιο με 162 «ναι» και 122 «όχι». Εν τω μεταξύ, οι πολιτικές συγκρούσεις κυριάρχησαν στη χθεσινή συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου στη Βουλή, με τα κόμματα να ανοίγουν τη... βεντάλια της πολιτικής αντιπαράθεσης. Οι αναπτυξιακές ρυθμίσεις δεν ήταν το μόνο θέμα συζήτησης, καθώς η αντιπαράθεση επεκτάθηκε στις εργασιακές διατάξεις του νομοσχεδίου αλλά ακόμα και στο θέμα της Novartis. Τα κυβερνητικά στελέχη επικεντρώθηκαν στις διατάξεις που στηρίζουν τις επενδύσεις και αίρουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, μιλώντας για μια νέα σελίδα στην οικονομία.

Από την άλλη ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία για συγκεκριμένα άρθρα, εστιάζοντας κυρίως σε αυτά που αφορούν εργασιακά θέματα (από τις ΣΣΕ μέχρι την προσφυγή στη διαιτησία).

Σε τοποθετήσεις του στην Ολομέλεια ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε εκτενώς στις διατάξεις του νομοσχεδίου, που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων.

Για «στροφή» που είναι βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει μπροστά η χώρα μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης. Αναφέρθηκε στα «οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ» και άσκησε κριτική σε διάφορες ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και στις εκκρεμότητες που είχε αφήσει. «Αντί να κουνάτε το χέρι σε αυτή την κυβέρνηση των 100 ημερών, δείτε τα λάθη σας», είπε προς την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας «λίγη σεμνότητα δεν βλάπτει». Με επίθεση στην κυβέρνηση για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων και φωτογραφικές διατάξεις στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε, «αυτό δεν είναι σχέδιο νόμου. Αυτό είναι "Ωραίο μου πλυντήριο". Σε κάθε άρθρο και μια εξυπηρέτηση. Σε κάθε σελίδα και μια φωτογραφία φίλων σας επιχειρηματιών, εκδοτών, δημάρχων και πολιτευτών».

Βολές κατά Γεωργιάδη

Μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του ήταν «αφιερωμένο» στη Novartis, εξαπολύοντας πυρά στον Άδ. Γεωργιάδη και κάνοντας εκ νέου αναφορές στον Γ. Στουρνάρα. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση -με αφορμή τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής- είπε: «Πήγατε για μαλλί και θα βγείτε κουρεμένοι και αντί στο τέλος να αποδειχθεί η σκευωρία θα αποδειχθεί η συνωμοσία σας για να κουκουλώσετε το σκάνδαλο».

Τα πυρά του Αλ. Τσίπρα στον υπουργό Ανάπτυξης προκάλεσαν την αντίδρασή του και αμέσως μετά πήρε τον λόγο, ασκώντας σφοδρή κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Τον λόγο πήρε αμέσως μετά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος με νέα βέλη προς την κυβέρνηση.

Γεννηματά: Κατώτερο

Μιλώντας στην Ολομέλεια η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μίλησε για ένα νομοσχέδιο «κατώτερο των περιστάσεων και των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας», το οποίο υπηρετεί λογικές «που ενισχύουν τους λίγους και τους ισχυρούς εις βάρος των πολλών και αδύναμων». Κριτική στην κυβέρνηση για συγκεκριμένες διατάξεις άσκησαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή