Όπλο λέιζερ εναντίον drones για την αμερικανική πολεμική αεροπορία

Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019 14:07
UPD:14:13
raytheon.com
A- A A+

To πρώτο της σύστημα λέιζερ υψηλής ενέργειας για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (unmanned aerial systems- UAS, ή, όπως είναι ευρύτερα γνωστά, drones) προμηθεύτηκε από τη Raytheon η αμερικανική πολεμική αεροπορία (USAF). Το σύστημα αυτό θα σταλεί σε αποστολή στο εξωτερικό, στο πλαίσιο ενός πειράματος της USAF, διάρκειας ενός έτους, για σκοπούς εκπαίδευσης και δοκιμής της αποτελεσματικότητάς του υπό πραγματικές συνθήκες.

Το όπλο λέιζερ υψηλής ενέργειας της Raytheon χρησιμοποιεί μια προηγμένη έκδοση του Multi-spectral Targeting System της εταιρείας, έναν ηλεκτροοπτικό/ υπέρυθρο αισθητήρα, για τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και την παρακολούθηση drones. Όταν σκοπεύσει τον στόχο, το σύστημα τον εμπλέκει και τον εξουδετερώνει μέσα σε δευτερόλεπτα.

«Πέντε χρόνια πριν, λίγοι ανησυχούσαν για την απειλή των drones» είπε ο Ρόι Ατσεβέντο, πρόεδρος της Raytheon Space and Airborne Systems. «Τώρα ακούμε συνέχεια για επιθέσεις ή παραβιάσεις. Οι πελάτες μας το είδαν αυτό να έρχεται και μας ζήτησαν να αναπτύξουμε άμεσα δυνατότητες αντιμετώπισης UAS. Το κάναμε, πηγαίνοντας από τα σχέδια στην παράδοση μέσα σε λιγότερο από 24 μήνες».

H Raytheon εγκατέστησε το όπλο σε ένα μικρό όχημα παντοδαπού εδάφους. Με μία φόρτιση, το HELWS μπορεί να παρέχει δυνατότητες παρακολούθησης, συλλογής πληροφοριών, αναγνώρισης και δεκάδων βολών ακριβείας με λέιζερ. Επίσης, όπως τονίζει η εταιρεία, μπορεί να συνδεθεί με γεννήτρια για απεριόριστο αριθμό βολών.

Προτεινόμενα για εσάς