Αναπτυξιακό ν/σ: Αψιμαχίες στη Βουλή, κινητοποιήσεις από τα συνδικάτα

Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019 13:13
UPD:13:29
Nick Paleologos / SOOC/Nick Paleologos
A- A A+

Εν μέσω αιτιάσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση για «νεοσυντηρητική στροφή», αλλά και απεργιακών κινητοποιήσεων από τα συνδικάτα εξελίσσεται η συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε πως η κυβέρνηση ακολουθεί «τις βασικές αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού» και απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε: «Είστε ιδεολογικές και πολιτικές ανεμοδούρες».

Αναφερόμενος σε όσα ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως «ο Πρωθυπουργός κατέθεσε ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής πολιτικής, το οποίο κοιτάει πώς θα βελτιώσει τον πλούτο της χώρας, που είναι και το σημερινό ζητούμενο του νομοσχεδίου, ενισχύοντας την κατανάλωση, αλλά δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές, για να κάνουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας». Ο υπουργός τόνισε ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση, με δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης και με ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Ανέφερε επίσης, ότι ο Πρωθυπουργός κατέθεσε χθες ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δημοσιονομικών παρεμβάσεων για το 2020 και τα επόμενα χρόνια, το οποίο εδράζεται στις μειώσεις φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε κομβικό σημείο για τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, μέσα κυρίως από την πιστωτική επέκταση από ένα υγιές τραπεζικό σύστημα.

Σχετικά με τις διατάξεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι σήμερα η κυβέρνηση νομοθετεί τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, συνεκτικού και αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου, για το οποίο έχουν ληφθεί υπόψη οι παρατηρήσεις των αρμόδιων ευρωπαϊκών υπηρεσιών, πολλές παρατηρήσεις της διαβούλευσης και οι περισσότερες νομοθετικές παρεμβάσεις της ανεξάρτητης Αρχής Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

«Αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, εξασφαλίζονται υγιείς κανόνες του ανταγωνισμού, διασφαλίζεται η ασφαλής συμμετοχή των παικτών, προσελκύονται επενδύσεις, προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα, και η διενέργεια μεταφοράς χρήματος ενώ, μέσα από τη διαδικασία της αδειοδότησης, αυξάνονται τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας, για να προσθέσει ότι θεσμοθετείται ανοιχτού τύπου αδειοδοτική διαδικασία στα πρότυπα του ευρύτατα αποδεκτού στην Ε.Ε. μοντέλου.

Ν. Βούτσης: Κορωνίδα της διαμόρφωσης του νεοσυντηρητικού πόλου το νομοσχέδιο

«Κορωνίδα μιας στρατηγικής που εδώ και 3,5 μήνες είναι σε κατεύθυνση διαμόρφωσης νεοσυντηρητικού πόλου, εξαιρετικά επικίνδυνου για την κοινωνία» χαρακτήρισε νωρίτερα το αναπτυξιακό νομοσχέδιο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

«Υπάρχει μια πολύ γρήγορη επέλαση της νεοσυντηρητικής αναδίπλωσης, ένα νεοσυντηρητικό κλίμα στη χώρα, που ενταφιάζει την τάση του πολιτικού φιλελευθερισμού», σημείωσε ο κ. Βούτσης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής και κατήγγειλε ότι το αναπτυξιακό νομοσχέδιο αποτυπώνει την εμμονή της κυβέρνησης στην ιδέα ότι με μικρότερους μισθούς, με συρρίκνωση των εγγυήσεων για τα εργασιακά δικαιώματα, με κλείσιμο ματιού για την προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει τα στοιχεία για τον αριθμό των απολύσεων μετά την ψήφιση των διατάξεων του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, τις πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης και κατήγγειλε ότι «ξηλώνονται όσα με σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς η προηγούμενη κυβέρνηση πέτυχε για τη μικρή έστω διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων». «Βλέπει κανείς την ταχύτητα αποδόμησης, αποκαθήλωσης, συρρίκνωσης των λίγων αλλά εξαιρετικά σημαντικών παρεμβάσεων που καταφέραμε και που ήταν προοίμιο για διεύρυνση των εγγυήσεων για τα εργασιακά», παρατήρησε.

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να αναλογιστεί ότι «αυτές οι διευθετήσεις, οι φωτογραφικές διατάξεις και διευκολύνσεις που εισάγει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, κινούνται στη λογική των παλαιών αναπτυξιακών νόμων που εξυπηρέτησαν μεν συμφέροντα αλλά αποδείχθηκαν αναποτελεσματικοί».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γιάννης Δραγασάκης υποστήριξε ότι με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο «επέρχονται σοβαρές ανατροπές, με πιο βάναυση την ανατροπή στα εργασιακά δικαιώματα και τις εργασιακές σχέσεις, καθώς επανέρχεται το καθεστώς των μνημονίων», το καθεστώς, δηλαδή, «πριν την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Κύριοι της κυβέρνησης αν δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να καταπολεμήσετε τη διαπλοκή και τη διαφθορά, τουλάχιστον μην την ευνοείτε, μην την πριμοδοτείτε κιόλας» συνέχισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.

Ανέφερε ακόμη πως «αυτό που η κυβέρνηση της Ν.Δ. ονομάζει ανάπτυξη, είναι μια αποσπασματική μεγέθυνση, χωρίς σχέδιο αποδοχής κάθε αιτήματος, η οποία ούτε βιώσιμη είναι ούτε διατηρήσιμη, αντίθετα διευρύνει τις ανισότητες και δημιουργεί προϋποθέσεις νέων κρίσεων».

«H κυβέρνηση εγκαταλείπει σήμερα την ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική. Η χώρα επιστρέφει στο παρελθόν: Αντί αναπτυξιακής στρατηγικής έχουμε μέτρα πελατειακής και ψηφοθηρικής λογικής ακόμα και φωτογραφικές διατάξεις όπως καταγγέλλεται» κατέληξε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή