Της Ανθής Αγγελοπούλου
Στους παράγοντες που οδηγούν στην έξαρση της ακμής εστίασαν οι Γάλλοι ερευνητές εξετάζοντας πάνω από 6.700 εθελοντές από έξι χώρες της Βόρειας Αμερικής, της Νότιας Αμερικής και της Ευρώπης, Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο 28ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας (EADV2019), που πραγματοποιήθηκε 9-13 Οκτωβρίου 2019 στη Μαδρίτη.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα άτομα που κατανάλωναν καθημερινά γαλακτοκομικά ή σοκολάτες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ακμή. Ενώ, αυξημένες πιθανότητες είχαν όσοι εκτίθενται συχνά στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στο στρες.
Όπως είπαν, ορισμένες διατροφικές συνήθειες όπως είναι, το έντονο στρες και η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μερικοί από τους σημαντικότερους παράγοντες που σχετίζονται με τις εξάρσεις της ακμής η οποία επηρεάζει 1 στους 10 ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα γεγονός που την καθιστά την 8η συχνότερη πάθηση. Το 40% των ενηλίκων, κυρίως γυναίκες, ανεξαρτήτου ηλικίας παρουσιάζουν ακμή.
Η νέα μελέτη είναι η πρώτη του είδους της που δεν εξετάζει ένα συγκεκριμένο παράγοντα του τρόπου ζωής ή του περιβάλλοντος, αλλά επικεντρώνεται στο συνολικό εκθεσίωμα (exposome) των ενηλίκων, επισημαίνει ο δερματολόγος κ. Μαρκος Μιχελάκης εξηγώντας ότι «εκθεσίωμα" είναι οι ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής, το περιβάλλον και οι διατροφικές συνήθειες, που επηρεάζουν την υγεία.
Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη όρισαν ως εκθεσίωμα της ακμής όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση, τη διάρκεια και τη σοβαρότητά της ακμής οι οποίοι και ταξινομήθηκαν σε 6 κύριες κατηγορίες:
- διατροφικοί,
- ψυχολογικοί και παράγοντες του τρόπου ζωής,
- επαγγελματικοί (συμπεριλαμβανομένων των καλλυντικών),
- ατμοσφαιρικοί (ρύποι),
- φαρμακευτικοί,
- κλιματικοί.
Οι παράγοντες αυτοί έχουν επίσης επιπτώσεις στην αντίδραση των πασχόντων στις θεραπείες και στη συχνότητα των εξάρσεων της ακμής, καθώς επεμβαίνουν στον φραγμό του δέρματος, τους σμηγματογόνους αδένες, την εγγενή ανοσία και το μικροβίωμα (δηλαδή το σύνολο των βακτηρίων) του δέρματος.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος, με τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα γαλακτοκομικά, τα γλυκά, τα σνακ με πολλά λιπαρά να σχετίζονται με τις εξάρσεις της ακμής.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι:
Το 48,2% κατανάλωνε σε καθημερινή βάση γαλακτοκομικά προϊόντα,
Επίσης, το 29,7% των πασχόντων από ακμή έτρωγαν πολλά γλυκά,
Το 37% των πασχόντων από ακμή έτρωγαν συχνά σοκολάτες,
Και το 39,9% προϊόντα με ζύμη.
Ένα άλλο αξιοσημείωτο εύρημα ήταν ότι το σχεδόν 62% των ατόμων με ακμή τσιμπολογούσαν στη διάρκεια της ημέρας
Επιπροσθέτως, το 35,6% κατανάλωνε συχνότερα αναψυκτικά και χυμούς με ζάχαρη.
Το πιο παράδοξο εύρημα όμως ήταν πως η ακμή ήταν πιο συχνή σε άτομα που λάμβαναν συστηματικά πολλά συμπληρώματα προβιοτικών (16,4% έναντι 5,2%) ή πρωτεΐνης ορού γάλακτος (11% έναντι 7%,3%), όπως είπε στο συνέδριο η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Brigitte Dréno, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νάντης.
Αντιθέτως, αναμενόμενο ήταν το εύρημα ότι περισσότεροι πάσχοντες από ακμή χρησιμοποιούσαν αναβολικά στεροειδή έναντι των ατόμων χωρίς ακμή (11,9% έναντι 3,2%), δεδομένου ότι η ακμή είναι γνωστή παρενέργεια των ουσιών αυτών.
Η έρευνα έδειξε ακόμα πως οι εθελοντές που ζουν σε πόλεις με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είχαν περισσότερες εξάρσεις ακμής απ' ό,τι όσοι ζούσαν σε πιο καθαρές πόλεις. Το ίδιο ίσχυε για όσους βίωναν έντονο στρες. Αντιθέτως, ένας άλλος παράγοντας που κατά το παρελθόν είχε σχετιστεί με τις εξάρσεις της ακμής, το κάπνισμα, στην παρούσα μελέτη δεν φάνηκε να έχει σχέση.