Της Ανθής Αγγελοπούλου
Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η αναθεωρημένη Εθνική Στρατηγική για την Αντιμετώπιση Ρευματικών και Μυοσκελετικών Παθήσεων 2019-2024, την οποία παρουσίασε ο υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου και σύμφωνα με αυτή, εκτός από την παροχή σφαιρικής ιατροφαρμακευτικής στήριξης και φροντίδας στους ασθενείς, την ενίσχυση των ικανοτήτων για την αυτοεξυπηρέτησή τους, την ενίσχυση και τον εμπλουτισμό των γνώσεων των επιστημών και την ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ των επαγγελματιών υγείας τους δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, στην αναθεωρημένη Στρατηγική συμπεριλαμβάνεται η ανάγκη για δημιουργία αρχείου δεδομένων των Ρευματικών και Μυοσκελετικών Παθήσεων και η προώθηση της έρευνας, με στόχο να αναπτυχθεί ένα οργανωμένο σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης.
Η νέα Εθνική Στρατηγική θα υλοποιηθεί με δράσεις και ενέργειες που επικεντρώνονται σε 5 πυλώνες:
- Ενημέρωση και Εκπαίδευση κοινού/επαγγελματιών υγείας,
- Θεραπεία και Έγκαιρη Διάγνωση,
- Αποκατάσταση και Κοινωνική Στήριξη,
- Προώθηση Έρευνας,
- Καταγραφή Δεδομένων.
Οι κυριότεροι στόχοι της αναθεωρημένης Στρατηγικής αφορούν στην ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας, των πασχόντων από ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις και των οικείων τους και του κοινού ευρύτερα για τις ασθένειες που εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες, στην ευαισθητοποίηση των ΜΜΕ και της Πολιτείας για αυτά τα νοσήματα, και φυσικά στην εξασφάλιση δικτύου σφαιρικής υποστήριξης και αντιμετώπισης για τους ρευματοπαθείς και τις οικογένειές τους.
Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, η ασθενοκεντρική προσέγγιση κατευθύνει τον ιατρό και τους επαγγελματίες υγείες σε μια νέα διάσταση πραγμάτων, έτσι ώστε οι παρεμβάσεις τους να μην περιορίζονται στη διάγνωση και την φαρμακευτική αντιμετώπιση, αλλά να διευρυνθούν για αντιμετώπιση ολόκληρου του φάσματος των ζητημάτων που απασχολούν τον ασθενή. Πρόκειται λοιπόν, για μια προσέγγιση που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους.