Brexit: Ύστατη προσπάθεια Τζόνσον να περάσει τη συμφωνία εγκαίρως

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019 10:57
UPD:14:56
REUTERS/TOBY MELVILLE
A- A A+

Μία ύστατη προσπάθεια να περάσει το Brexit «πάση θυσία» στις 31 Οκτωβρίου θα επιχειρήσει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον καλώντας τους Βρετανούς βουλευτές να τον στηρίξουν σε δύο κρίσιμες ψηφοφορίες. Αμφότερες αφορούν τη συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε., στην οποία κατέληξε την περασμένη εβδομάδα με τους Ευρωπαίους ηγέτες και την επικύρωσή της έως την Πέμπτη. 

Ειδικότερα, η μία αφορά την επί της αρχής υποστήριξη του κειμένου που εισάγει τη συμφωνία αποχώρησης στη βρετανική νομοθεσία και η δεύτερη το χρονοδιάγραμμα της εξέτασής του από το κοινοβούλιο.

Μετά το πρώτο «όχι» στη συμφωνία, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του βρετανικού κοινοβουλίου το περασμένο Σάββατο, ο Τζόνσον έχει ήδη αιτηθεί – όπως ήταν υποχρεωμένος να κάνει βάσει του νομου Μπεν – με ανυπόγραφη επιστολή στις Βρυξέλλες αναβολή του Brexit. Σε έτερη υπογεγραμμένη επιστολή, ο Βρετανός πρωθυπουργός εξηγεί στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί ριζικά με μία νέα παράταση.    

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει η «Guardian», εάν η κυβέρνηση Τζόνσον καταφέρει να περάσει το νομοσχέδιο για τη συμφωνία αποχώρησης εγκαίρως, η Βρετανία μπορεί θεωρητικά να αποχωρήσει από την Ε.Ε. την επόμενη Πέμπτη.

Η κυβέρνηση παρουσίασε στο κοινοβούλιο το έκτασης 110 σελίδων κείμενο του νομοσχεδίου, στο οποίο περιγράφεται πώς ακριβώς σκοπεύει να εφαρμόσει την συμφωνία για το Brexit. Η βρετανική αντιπολίτευση κυρίως όμως κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να εκβιάσει τους βουλευτές να το επικυρώσει.

Χθες, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου απέρριψε νέο αίτημα της κυβέρνησης για ψηφοφορία επί της συμφωνίας, καθώς επρόκειτο – όπως είπε – επί της ουσίας για το ίδιο αίτημα που κατατέθηκε το Σάββατο.

Η μεγαλύτερη μάχη που δίνει αυτή τη στιγμή ο Μπόρις Τζόνσον είναι με τον χρόνο. Μολονότι έχει φθάσει σχετικά κοντά στον στοχο του, εκτιμάται ότι Εργατικοί και μερίδα των αναρτών Τόρις δεν θα στηρίξουν τα σχέδιά του εγκαίρως, όπερ σημαίνει ότι περίπου 10 ημέρες πριν από το Brexit, η έξοδος της χώρας από την Ε.Ε. παραμένει μετέωρη. Σε αυτό το κλίμα, αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τζόνσον θα επιχειρήσει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, είτε η συμφωνία του προχωρήσει είτε όχι.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή