Οπλα οικονομικής καταστροφής

Δευτέρα, 02 Ιανουαρίου 2006 18:29
UPD:18:31

A- A A+

Με τη διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία κηρύχθηκε ο πρώτος πόλεμος του 21ου αιώνα, γράφει σήμερα η γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ, η οποία καλεί την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ανάγκη για μια πολιτική εξασφάλισης του τομέα της ενέργειας.

Η Ρωσία, ο πρώτος παγκοσμίως παραγωγός φυσικού αερίου, «μόλις πάτησε το κουμπί του ενεργειακού όπλου», προσθέτει η Μοντ στο σημερινό κύριο άρθρο της σημειώνοντας ότι οι πρώτες ύλες «έγιναν όπλα άσκησης πίεσης, αν όχι μαζικής οικονομικής καταστροφής».

«Μια νέα γεωπολιτική παίρνει μορφή, η οποία βάζει σε θέση ισχύος τις χώρες παραγωγούς, όπως η Ρωσία και η οποία υποχρεώνει τις χώρες που είναι καθαρά αγοραστές, όπως η Κίνα, να υιοθετήσουν μια διπλωματία ασφαλούς προμήθειας (ενέργειας) με παράδειγμα την Αφρική και τη Μέση Ανατολή», επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα.

«Η Ευρώπη που βρίσκεται στο στρατόπεδο των περιοχών που καταναλώνουν, ανησυχεί δικαίως», αλλά «δεν υπάρχει φόβος προκαταβολικά για έλλειψη, κυρίως στη Γαλλία», προσθέτει.

«Η ενεργειακή ανεξαρτησία ξαναγίνεται, όπως τη δεκαετία του 1970, παράγοντας αποφασιστικής σημασίας», εξηγεί η εφημερίδα, καταλήγοντας: «Ο πόλεμος του φυσικού αερίου ηχεί ως προειδοποίηση για την αποφασιστικότητα του (ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν, αλλά πιο σφαιρικά ως μια υπενθύμιση ότι θα πρέπει άμεσα να επαναπροωθηθεί μια ευρωπαϊκή πολιτική εξασφάλισης» στον τομέα της ενέργειας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή