Ξεκινάμε από αυτά που εξαγγέλθηκαν, πρέπει να βάλουμε πέντε πράγματα κάτω και να τα δούμε να υλοποιούνται», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας για τον κυβερνητικό σχεδιασμό που αφορά την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.
Μιλώντας στην ημερίδα με τίτλο «Σχέδιο Θεσσαλονίκης» που διοργάνωσε η εφημερίδα «Μακεδονία», ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «σε δύο τρία χρόνια θα μπορούμε να μιλάμε για μια καινούρια Θεσσαλονίκη. Όπως το συζητάγαμε τόσα χρόνια, τώρα θα το δούμε να συμβαίνει. Είμαστε εδώ για να το κάνουμε και θα το κάνουμε».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στα «εμβληματικά έργα» που στόχο έχουν να αλλάξουν την εικόνα της πόλης, με κυριότερα από αυτά την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ, την ολοκλήρωση του μετρό, τα έργα αναβάθμισης του λιμανιού, τη δημιουργία του διεθνούς τεχνολογικού πάρκου Thess Ιntec, τη δημιουργία κέντρου καινοτομίας της Pfizer, τη δημιουργία νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ.
Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός με τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, εξήγησε ότι «το πρώτο που μας ενδιαφέρει είναι τα έργα στον λιμένα της Θεσσαλονίκης να προχωρήσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα, διότι έχει γίνει η σχετική ιδιωτικοποίηση, τα έργα όμως ακόμη δεν έχουν προχωρήσει ενδεχομένως με την ταχύτατα που θα θέλαμε».
«Η κυβέρνηση θα υποστηρίξει και θα βοηθήσει σε οποιοδήποτε σημείο αισθανθούν οι επενδυτές ότι κολλάει η ταχύτερη υλοποίηση της αναβάθμισης του λιμένα Θεσσαλονίκης, καθώς θέλουμε το έργο να το δούμε να γίνεται, όχι στα χαρτιά, αλλά στ' αλήθεια και να δούμε προχωράει με ταχύτητα ανάλογη με εκείνη που είχε η επένδυση της Cosco στον λιμένα Πειραιώς», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό για νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, διευκρίνισε ότι «ο πρωθυπουργός έθεσε την κυβέρνηση στη διάθεση του κ. Σαββίδη για να τον βοηθήσει να γίνει το γήπεδο του ΠΑΟΚ το πιο σύγχρονο γήπεδο στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση θα είναι σύμμαχος και αρωγός σε αυτή την προσπάθεια. Είναι ένα ακόμη μεγάλο έργο που μπορεί να γίνει στην πόλη της Θεσσαλονίκης και να έχει σημασία και επίπτωση στην ανάπτυξη της πόλης».
Σχετικά με το Thess Ιntec, υπογράμμισε ότι έναν μήνα μετά την εξαγγελία του σχεδίου από τον πρωθυπουργό, στα εγκαίνια της ΔΕΘ, προχωρά η νομοθέτηση για το έργο, με σχετική τροπολογία που ψηφίζεται την Πέμπτη με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. «Δεν είναι κάτι που είναι εύκολο, που θα γίνει αύριο, είναι κάτι που ξεκινάμε και είμαστε συνεπείς. Είμαστε από πίσω για να δούμε τον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις, πώς θα συνδράμουν και θα συμμετάσχουν σε αυτό το εγχείρημα τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.
Αναφορικά με την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ, σημείωσε ότι ο ίδιος έχει αναλώσει αρκετό χρόνο για να βρεθούν τα χρήματα ώστε να γίνει το έργο πάρα πολύ γρήγορα. «Στόχος μας είναι να αλλάξει η πόλη. Το έργο αυτό μπορεί να αλλάξει την εικόνα της πόλης της Θεσσαλονίκης», ενώ για το έργο του μετρό ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «η απόφαση είναι να προχωρήσει το έργο, προχωράει και θα γίνει, τίποτε δεν μπορεί να το σταματήσει».
Για τη δημιουργία του κέντρου καινοτομίας (RnD) της Pfizer, παρατήρησε ότι «δεν έφτανε η ελληνική καταγωγή του CΕΟ για να πεισθεί η εταιρεία να φέρει το κέντρο στην πόλη, αλλά για να ληφθεί αυτή η απόφαση η Θεσσαλονίκη κονταροχτυπήθηκε με πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις».
Περαιτέρω, ο υπουργός αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που επιτελούν τα πανεπιστήμια της πόλης για την ανάπτυξή της, καθιστώντας την πόλο καινοτομίας, φέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την επιτυχία ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ που καινοτομεί στον χώρο των μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVS).
«Θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα την πιο φιλική προς το επιχειρείν χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι η μόνη μας ελπίδα να ξεκολλήσουμε από τη μιζέρια, όχι από τη δεκαετή κρίση, αλλά στην ουσία. Όλοι μαζί μπορούμε να το κάνουμε. Έχουμε την ευκαιρία, έχουμε τη συγκυρία κι έχουμε και τη θέληση», επεσήμανε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ