Η χώρα είναι ακατάλληλη

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019 09:47
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Σε δύο περιπτώσεις αστυνομικοί εμφανίζονται να έκαναν έλεγχο, έφοδο, επέμβαση, παρέμβαση, μετά από καταγγελίες δύο κυριών που επικαλέστηκαν την ιδιότητα των υπαλλήλων στο ΥΠΠΟ. Δεν διαψεύδει η ΓΑΔΑ, το υπουργείο Πολιτισμού αρνείται ότι έδωσε εντολή στην ΕΛ.ΑΣ. και καταδικάζει τα «ανοίκεια περιστατικά». Βγαίνουν οι δύο υπάλληλοι και λένε, μα είχαμε εντολή από την προϊσταμένη μας. 

Βγαίνουν μετά άλλοι, και λένε, ναι, εντάξει, είναι γελοίο, αλλά παρ’ όλα αυτά τηρήθηκε ο νόμος (πέραν του μεταξικού 445 του 1937 περί «κινηματογραφικών διατάξεων» και ο 3905/2010) γιατί υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που διέπει την κατηγοριοποίηση των ταινιών και προφανώς διαδικασία ελέγχου τήρησης αυτής και οι νόμοι πρέπει να τηρούνται κι αν δεν μας αρέσουν, τους αλλάζουμε. 

Βγαίνουν μετά άλλοι και προσθέτουν στην παραζάλη επιχειρήματα ότι «η αστυνομία δεν ανταποκρίνεται στις ληστείες, αλλά στις καταγγελίες για παραβίαση των ηλικιακών ορίων στο σινεμά» και ότι «στην εποχή του Ίντερνετ δεν έχουν νόημα οι απαγορεύσεις στα παιδιά».

Βγαίνει ο υπουργός ΠΡΟΠΟ και λέει, θα πάω να δω την ταινία μαζί με τον 15χρονο γιο μου και συγκεντρώνει τα πυρά, γιατί είναι ακατάλληλη δι’ ανηλίκους (γενικώς ή άνω των 15 ετών, γιατί το άνω των 18 πάσχει πολλαπλώς;), άλλος κάνει φιλμοκριτική, άλλος τραβά για διαδικασία πειθαρχική. Δεν θέλει πολύ να βυθιστεί η χώρα σε ένα σουρεαλιστικό σπιράλ. 

Η αντιπολίτευση πυροβολεί το «κλίμα νεοσυντηρητισμού», στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ιστοσελίδες γίνεται του χαμού, όλες οι εκδοχές του περιστατικού κυκλοφορούν -εισέβαλαν στην αίθουσα, δεν έγινε έφοδος και περίμεναν απέξω, η υπόθεση αφορούσε 7, όχι στις 7 ήταν η προβολή, ήταν οικογενειακή διένεξη, «μου το ‘πε η γυναίκα μου, που ήταν εκεί», ανατροπή, η πρώτη καταγγελία προήλθε από στελέχη ανταγωνιστικής εταιρείας διανομής, χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα, άνοιξε η βάνα, πολιτικά τα κίνητρα για το κακοστημένο δράμα, οι συγγένειες των κυριών είναι άλλο πράγμα, τουλάχιστον στους ανήλικους δεν έμεινε τραύμα. 

Πέραν πάσης φαντασίας; Όχι, ακριβώς. Η χώρα είναι ακατάλληλη γενικώς. Για ανήλικους και ενήλικους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή