Brexit: Χωρίς τέλος το βρετανικό σήριαλ, ο Τζόνσον επιμένει

Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019 20:54
UPD:20:54
REUTERS/STRINGER
A- A A+

H απόφαση του προέδρου της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, με την οποία απορρίφθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων το αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης να υπάρξει σήμερα ψηφοφορία επί της Συμφωνίας Αποχώρησης, στην οποία κατέληξε ο Μπόρις Τζόνσον την προηγούμενη εβδομάδα, συνιστά μία ακόμη ανατροπή στο σήριαλ του Brexit, 40 μήνες μετά τη διενέργεια του σχετικού δημοψηφίσματος.

Ο Μπόρις Τζόνσον παρά την ήττα του στο κοινοβούλιο το Σάββατο δοκίμασε την τύχη του για δεύτερη φορά καταθέτοντας την ίδια συμφωνία προς ψήφιση, παρὀλο που γνώριζε πως υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να μη γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Βουλής.

Βρετανοί αναλυτές τονίζουν πως ήταν μια άσκοπη ενέργεια, η οποία είχε ως αποτέλεσμα μια ακόμη ήττα για τον Τζόνσον.

Η Ντάουνινγκ Στριτ επανέρχεται αύριο Τρίτη με την κατάθεση σχεδίου νόμου για την συμφωνία ελπίζοντας αυτή τη φορά σε ένα θετικό αποτέλεσμα, με το κυβερνητικό επιτελείο της να υπολογίζει πως έχει συγκεντρώσει υπέρ της συμφωνίας 320 βουλευτές, μίνιμουμ αριθμό που απαιτείται για την έγκρισή της.

Ο Μπόρις Τζόνσον προετοιμάζεται για την αυριανή εμφάνιση του στη Βουλή στην οποία θα αναφερθεί στις λεπτομέρειες του σχεδίου νόμου που θα καταθέσει. Ελπίζει σε μια ξεκάθαρη θετική ψήφο από την πλειοψηφία των βουλευτών ούτως ώστε με συνοπτικές διαδικασίες έως το Σαββατοκύριακο να την περάσει και από την Βουλή των Λόρδων.

Νωρίτερα, η Κομισιόν επιβεβαίωσε σήμερα πως εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει νέα παράταση στη Βρετανία για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά τη Βουλή των Κοινοτήτων, η Ευρωβουλή

Την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι το τελευταίο που θα ψηφίσει τη συμφωνία Brexit, περιμένοντας τη Βουλή των Κοινοτήτων να αποφασίσει επί του κειμένου της συμφωνίας αποχώρησης, δήλωσαν αξιωματούχοι του κοινοβουλευτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θεωρείται απίθανο οι ευρωβουλευτές να ψηφίσουν αυτήν την εβδομάδα επί της συμφωνίας που επετεύχθη την Πέμπτη μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Μια έκτακτη σύνοδος θα μπορούσε να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες για να επικυρώσει τη συμφωνία αυτή αν η βρετανική Βουλή ψηφίσει για να επιτρέψει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου, Ζομ Ντους σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο.

Απότην πλευρά του ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, θα συναντηθεί με τους ηγέτες διαφορετικών πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου για να επισημοποιήσει αυτή την απόφαση.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι το τελευταίο που θα επικυρώσει. Αλλά θα επικυρώσει μόνο όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο», διευκρίνισε ο Ντους.

Ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής Brexit στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Φερχόφστατ σε tweet του τόνισε ότι αυτή ήταν και η άποψη της επιτροπής του. «Συμφωνήσαμε να συστήσουμε στη Διάσκεψη των Προέδρων να περιμένει την πλήρη επικύρωση της βρετανικής πλευράς πριν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίσει για τη συμφωνία», δήλωσε ο Βέλγος φιλελεύθερος ευρωβουλευτής. «Εναπόκειται τώρα στο Βρετανικό Κοινοβούλιο να αποφασίσει».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian, DW

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή