Παρουσία βρετανών πρακτόρων οι ανακρίσεις των Πακιστανών στην Ελλάδα

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Observer
Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2006 10:31
UPD:11:11
A- A A+

Παρουσία βρετανών πρακτόρων έγιναν οι ανακρίσεις των Πακιστανών στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Observer, επικαλούμενη μαρτυρίες βρετανών αξιωματούχων (βλ. http://observer.guardian.co.uk/uk_news/story/0,6903,1676098,00.html ).

Σύμφωνα με τον Observer, βρετανοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι πράκτορες της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙ6 ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια της ανάκρισης 28 Πακιστανών στην Ελλάδα, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, και διαψεύσεις, του υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο.

Όπως επιμένουν ωστόσο, τα στελέχη της ΜΙ6 δεν είχαν ενεργό συμμετοχή στις συλλήψεις, τις ανακρίσεις ή την κακομεταχείριση των εν λόγω ατόμων, όπως υποστηρίζεται στην Ελλάδα.

Όπως διευκρινίζουν ο κ. Στρο δεν διέψευσε ποτέ ότι οι βρετανοί πράκτορες ήταν παρόντες στις ανακρίσεις, αποστασιοποιούμενοι από την επιμονή του βρετανού υπουργού Εξωτερικών ότι οι κατηγορίες για εμπλοκή Βρετανών στην υπόθεση είναι «κατασκευασμένες» και «αποκυήματα φαντασίας».

Σύμφωνα με τους Βρετανούς, η απόφαση για τις συλλήψεις και τις ανακρίσεις των Πακιστανών ήταν των ελληνικών αρχών.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως ο κ. Στρο ήθελε συγκεκριμένα να αντικρούσει τον ισχυρισμό ότι οι πράκτορες της ΜΙ6 «είχαν ενεργό εμπλοκή στην κράτηση, ανάκριση και κακομεταχείριση κρατουμένων και δεν είπε ότι οι βρετανοί αξιωματούχοι δεν ήταν παρόντες (στις ανακρίσεις)».

Ο επικεφαλής της ΜΙ6 στην Αθήνα και δύο συνάδελφοί του ανακλήθηκαν στο Λονδίνο, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για το κατά πόσο υπήρξαν μάρτυρες κακομεταχείρισης κρατουμένων από πράκτορες της ΕΥΠ, ή αν ήταν ενήμεροι για τέτοιου ειδους πρακτικές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή