Ο Ταραντίνο αρνείται να συμμορφωθεί με τη λογοκρισία που προσπαθεί να επιβάλλει η Κίνα

Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2019 09:43
A- A A+

Ο Κουέντιν Ταραντίνο αρνείται να κόψει σκηνές από την ταινία του «Κάποτε στο Χόλυγουντ» και να συμμορφωθεί με τη λογοκρισία που προσπαθεί να επιβάλλει η Κίνα.  

Η στάση που κρατά ο σκηνοθέτης για το ενδεχόμενο να γίνει νέο μοντάζ στο φιλμ είναι, όπως χαρακτηριστικά γράφεται, «ή όπως είναι ή καθόλου». Η Κίνα μπλόκαρε την προγραμματισμένη κυκλοφορία στις 25 Οκτωβρίου, χωρίς η Sony Pictures Entertainment να λάβει εξήγηση.  

Εκτιμάται ότι η κινεζική απόφαση προέρχεται από το πώς ο Ταραντίνο παρουσιάζει τον Μπρους Λι στο φιλμ, μια προσωπικότητα που στην Κίνα είναι για πολλούς λαϊκός ήρωας. Η οικογένεια και οι φίλοι του  θρύλου των πολεμικών τεχνών ισχυρίζονται ότι ο Τάραντινο τον απεικονίζει ως καρικατούρα. Ο Τάραντινο διατηρεί δικαιώματα για το τελικό μοντάζ και δεν σχεδιάζει να συνεργαστεί με τις κινεζικές αρχές, με αποτέλεσμα η ταινία να κινδυνεύει να βρεθεί εκτός της τεράστιας αγοράς. 

Η ταινία επρόκειτο να «ανοίξει» στην Κίνα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο -με τις προβλέψεις να εκτιμούν πως θα ξεπερνούσε το όριο των 400 εκατ. δολαρίων σε παγκόσμιες εισπράξεις.    

EPA/NINA PROMMER
Το αίτημα για λογοκριμένη βερσιόν έγινε μετά τη γραπτή διαμαρτυρία που υπέβαλλε προς τον Εθνικό Κινηματογραφικό Οργανισμό της Κίνας η κόρη του Μπρους Λι, Σάνον, σχετικά με την «προσβλητική» απεικόνιση του πατέρα της στη σκηνή που εμφανίζεται ο χαρακτήρας του στην ταινία. Η Σάνον Λι έχει ήδη εκφράσει πολλές φορές τη διαμαρτυρία της για τον τρόπο που η ταινία δείχνει τον μυθικό αστέρα των πολεμικών τεχνών και της οθόνης.  

Πρόσφατα, είχε δηλώσει σε συνέντευξή της τα εξής: «Στη σκηνή που αντιμετωπίζει τον χαρακτήρα του Μπραντ Πιτ, στα γυρίσματα μιας ταινίας, παρουσιάζεται ως αλαζονικός και υπερφίαλος […] και όχι όπως ήταν στην πραγματικότητα – ως κάποιος δηλαδή που έπρεπε να αγωνιστεί στη ζωή του τρεις φορές πιο σκληρά από άλλους, που τους χαρίζονταν τα πάντα...».  

Προτεινόμενα για εσάς