Συνέχεια στην κόντρα με την κυβέρνηση για την ψήφο των αποδήμων δίνει με σημερινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιστρέφει την κριτική περί «πιρουέτας» στη Ν.Δ., αλλά και δηλώνει ανοιχτός σε συναινέσεις. Η μόνη προϋπόθεση, που θέτει, όπως επισημαίνει, είναι η όποια παρέμβαση να ενταχθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.
«Η «πιρουέτα» για την ψήφο των αποδήμων ανήκει εξ ολοκλήρου στη Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε από την πρώτη στιγμή μία ολοκληρωμένη πρόταση νόμου ώστε να διασφαλιστεί πλήρως η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού χωρίς όμως να δημιουργούνται θεσμικά προβλήματα. Αντίστοιχης λογικής προτάσεις κατέθεσαν επίσης το ΚΚΕ και το Μέρα25» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι και τα τρία κόμματα αναγνωρίζουν την ανάγκη για διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων με μέριμνα όμως να μην υπάρξει αλλοίωση του εκλογικού σώματος.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, θέλοντας λύση στο θέμα της ψήφου των αποδήμων και παραμένοντας σταθερός στη βασική αρχή του για σύστημα κλειστής εκπροσώπησης, όπως ακριβώς ζητούν με τις προτάσεις τους και το ΚΚΕ και το Μέρα25, προσέρχεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ανοιχτός σε συναινέσεις υπό μία μόνο προϋπόθεση: Η όποια νομοθετική παρέμβαση για
την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση ώστε να μην κινδυνεύει στο μέλλον να εκπέσει ως αντισυνταγματική (π.χ. ΑΦΜ, περίοδος απουσίας από τη χώρα κλπ)» επισημαίνεται.
Από την άλλη, σχολιάζει η ανακοίνωση, η ΝΔ μέχρι πριν από λίγες μέρες ζητούσε να ψηφίζουν όλοι όσοι είναι ή μπορούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και το αποτέλεσμα να συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.
«Μετά το αδιέξοδό της, αφού ουδέποτε είχε στόχο τη συναίνεση αλλά το μόνο που ήθελε ήταν η αλλοίωση του εκλογικού σώματος και να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ απομονωμένο, η Ν.Δ., με την πρόταση που έστειλε στα κόμματα ο υπουργός Εσωτερικών, άλλαξε άρδην τη θέση της και δέχεται ένα σύστημα κλειστής εκπροσώπησης, αφού ενσωματώνει – επιλεκτικά - περιορισμούς (ΑΦΜ, περίοδος απουσίας από τη χώρα) στη σύνθεση του εκλογικού σώματος» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν, έχει το θράσος να μιλά για δήθεν «πιρουέτα» του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που η ίδια μπροστά στο αδιέξοδό της έχει κάνει τετραπλό τόλουπ και τριπλό άξελ μαζί. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει λοιπόν να εξηγήσει στους ενεργούς ομογενείς που
λείπουν πάνω από 30 χρόνια από την Ελλάδα: Γιατί πριν από λιγότερο από έναν μόλις μήνα στη Νέα Υόρκη τους έλεγε ψέματα; Γιατί υποσχόταν ότι το 2023 θα ψηφίζουν ενώ τώρα με την πρόταση που κατέθεσε την Παρασκευή τους στερεί το δικαίωμα ψήφου; Δικαίωμα για το οποίο είχε προνοήσει η μελετημένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση και της σχετικής πρότασης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού» καταλήγει.
Το παρασκήνιο της αντιπαράθεσης
Όλα ξεκίνησαν έπειτα από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποφάσισε να υιοθετήσει μέρος των προτάσεων του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να υπαναχωρήσει από την προϋπόθεση «ξεχωριστών εκλογικών περιφερειών» για τους απόδημους, αποδεχόμενος τις προϋποθέσεις του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 για την υπό όρους άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εκ μέρους των Ελλήνων του Εξωτερικού. Η κυβέρνηση έσπευσε να σχολιάσει ότι πρόκειται για «καλοδεχούμενη πιρουέτα» και ακολούθησε το Σάββατο ανταλλαγή ανακοινώσεων- πυρών.
Η θέση του Κινήματος Αλλαγής
Κριτική στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στους κυβερνητικούς χειρισμούς ασκεί το Κίνημα Αλλαγής στο θέμα της ψήφου των αποδήμων και εκφράζει την ελπίδα να εξασφαλιστεί τελικά η απαραίτητη συναίνεση.
«Τη Δευτέρα που ολοκληρώνει το έργο της η διακομματική επιτροπή κρινόμαστε όλοι», τονίζει το ΚΙΝ.ΑΛ. σε ανακοίνωσή του. Καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ «να σταματήσει τους τακτικισμούς για τα μάτια του κόσμου», τονίζοντας πως «δεν χωρεί μικροκομματική λογική σε ένα μείζον εθνικό θέμα, ένα θέμα δημοκρατίας», και τη Νέα Δημοκρατία «να αποφεύγει ενέργειες που αντικειμενικά δυσχεραίνουν τη δυνατότητα ευρύτερης συνεννόησης».
Σημειώνει επίσης ότι «καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να βρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται» εκτιμώντας πως «βήματα έγιναν και ελπίζουμε στην επόμενη συνεδρίαση να εξασφαλιστεί η απαραίτητη συναίνεση» για την αντιπροσώπευση των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού στη Βουλή.
naftemporiki.gr