Ευρωπαϊκός ...διχασμός για το stop στη διεύρυνση

Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019 19:48
UPD:19:49
REUTERS/PIROSCHKA VAN DE WOUW
A- A A+

Κύμα αντιδράσεων, ακόμη και στα πιο υψηλά κλιμάκια των Βρυξελλών έχει προκαλέσει το γαλλικό βέτο (υποστηριζόμενο από την Ολλανδία και τη Δανία), σχετικά με την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν να πείσουν τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ο τελευταίος αρνήθηκε κατηγορηματικά να επιτρέψει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τις δύο βαλκανικές χώρες.

Αρνήθηκε επίσης την αποσύνδεση των δύο χωρών, που προτάθηκε από πολλά κράτη μέλη, προκειμένου να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία που θεωρείται πιο έτοιμη.

Το Παρίσι ζητάει επιτακτικά να γίνει μια αναθεώρηση της διαδικασίας διεύρυνσης από τους Ευρωπαίους, ώστε να ελέγχονται αυστηρά οι υποψήφιες χώρες, ενώ θέλει να γίνει πολιτική συζήτηση και για το αν η Ε.Ε. είναι σήμερα σε θέση να δεχθεί κι άλλα μέλη στις τάξεις της.

«Ιστορικό λάθος»

Για «λάθος» και μάλιστα «ιστορικό», έκαναν λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αναφερόμενοι στη μη απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών-μελών ήταν υπέρ, αλλά δυστυχώς χρειαζόμασταν ομοφωνία», επισήμανε ο Τουσκ, προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα της διεύρυνσης πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ, τον Μάιο του 2020. Αυτή ήταν και η μόνη φράση στην οποία συμφώνησαν όλα τα κράτη-μέλη και επομένως μπήκε στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου.

«Προσωπικά το θεωρώ λάθος», συνέχισε ο Τουσκ, ενώ υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, δεν πρέπει να κατηγορηθούν γι' αυτή τη εξέλιξη.

«Εσείς είστε έτοιμοι», είπε και κάλεσε τα Σκόπια και τα Τίρανα να μην τα «παρατήσουν». Aναφερόμενος στην πρόοδο που έχουν σημειώσει οι δύο χώρες, τόνισε ότι η έκθεση της Επιτροπής ήταν «σαφής» ότι έκαναν «ό,τι τους ζητήθηκε» και χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «αληθινά σπουδαίο επίτευγμα».

«Πρόκειται για ένα ιστορικό λάθος», δήλωσε από την πλευρά του ο Γιούνκερ, ο οποίος ήταν εμφανώς συγκινημένος αφού πρόκειται για την τελευταία σύνοδο κορυφής στην οποία συμμετείχε.

Πολιτικά σύννεφα στα Σκόπια

Την ίδια ώρα στα Σκόπια έχει ξεσπάσει πολιτική διαμάχη μετά την αδυναμία των Ευρωπαίων ηγετών να αποφασίσουν ομόφωνα για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι, ο οποίος αναμένεται να συγκαλέσει σύγκεψη πολιτικών αρχηγών, ζήτησε να μη μπει η χώρα στο μονοπάτι της εσωστρέφειας και της απογοήτευσης, σημειώνοντας πως είναι η στιγμή για ενότητα.

Όπως είπε «ας επανενωθούμε γύρω από αυτό που είναι το πιο σημαντικό για τη χώρα και τις επόμενες γενιές. Αν εργαστούμε όλοι μαζί θα επιτύχουμε».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Κριστιάν Μιτσκόσκι, τόνισε πως οι κυβερνητικές επιλογές του Ζόραν Ζάεφ είχαν ως αποτέλεσμα να μη δοθεί στη χώρα ημερομηνία έναρξης για ενταξιακές συνομιλίες.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή