Ντ. Σασόλι: Βαθιά απογοήτευση για τη μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία

Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019 19:19
UPD:19:21
REUTERS/JOHANNA GERON
A- A A+

Τη βαθιά του απογοήτευση, σχετικά με την αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να καταλήξει σε συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

Όπως είπε «οι δύο χώρες και οι πολίτες τους, κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Είναι γι’ αυτό που, σε κοινή επιστολή με τον πρόεδρο Τουσκ, τον πρόεδρο Γιούνκερ και την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν εξέφρασα τη σταθερή υποστήριξή μου για την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία».

«Όταν καλούμε γειτονικές χώρες να κάνουν μια επιπλέον προσπάθεια για αλλαγή και το πράττουν, είναι καθήκον μας να τηρούμε το λόγο μας. Θα είναι δύσκολο να εξηγήσουμε στους λαούς αυτών των χωρών γιατί καθυστερούμε το επόμενο βήμα, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί», υπογράμμισε.

Παράλληλα, τόνισε πως «σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, η περαιτέρω ένταξη ενδιαφερομένων και επιλέξιμων υποψηφίων χωρών θα βοηθήσει την ΕΕ να διατηρήσει το διεθνή της ρόλο και να προστατεύσει τα συμφέροντά της. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα μέλλον με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή