Wim Μertens: Ο «αρχιτέκτονας» του μινιμαλισμού επιστρέφει στην Ελλάδα

Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019 10:35
A- A A+

Ο πρωτοπόρος Ευρωπαίος μινιμαλιστής συνθέτης και ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους δημιουργούς παγκοσμίως, Wim Μertens, έρχεται στην Ελλάδα για δύο μοναδικές συναυλίες, στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου  και το επόμενο βράδυ, Τρίτη 22 Οκτωβρίου, στο Παλλάς στην Αθήνα -σε ένα ταξίδι στο χώρο και τον χρόνο, με οδηγό την ομορφιά.

Πιστός στις επαναλαμβανόμενες δομές του, έχει καταφέρει να διαδώσει τη μινιμαλιστική μουσική σε απρόσμενους χώρους και να την κάνει δημοφιλή σε «ανυποψίαστα» κοινά, χάρη στην ιδιαίτερη μελωδική ευαισθησία, που διαπερνά όλες τις συνθέσεις του, και στο χαρακτηριστικό ηχόχρωμα της φωνής του, ένα φαλτσέτο που μοιάζει να βγαίνει από το ίδιο το πιάνο και που ταυτόχρονα «σπα» τις νόρμες της σύγχρονης μουσικής. Ο Φλαμανδός συνθέτης, που «δεν είναι αρκετά κλασσικός για τους λάτρεις της κλασικής μουσικής και ταυτόχρονα είναι πολύ κλασικός για τον κόσμο της ποπ», σε έναν χρόνο θα γιορτάσει τα 40 χρόνια μία πολύ παραγωγικής καριέρας.

Από τις αρχές των '80s, ο πολυπράγμων Βέλγος συνθέτης, μουσικολόγος, κοντρα-τενόρος, κιθαρίστας και πιανίστας Wim Mertens έχει καταφέρει να αποκτήσει απήχηση σε ένα ευρύ κοινό, λειτουργώντας πάντα με επίκεντρο τον μινιμαλισμό και θέτοντας τη μουσική σα μία βασική ανθρωπινή, εκφραστική ανάγκη.

Στη δισκογραφία του καταγράφονται γύρω στα 70 άλμπουμ, μερικά από τα οποία έχουν αποκτήσει σχεδόν κλασική υπόσταση -από τη μουσική επένδυση της παράστασης «The Power of Theatrical Madness» του Jan Fabre (1984) και της βραβευμένης ταινίας «The Belly of An Architect»/ Η κοιλιά του αρχιτέκτονα (1987) του Peter Greenaway μέχρι τους κλασσικούς πια δίσκους μινιμαλιστικής σύνθεσης - ορόσημο στην καριέρα του ίδιου, «Vergessen» (1982), «Struggle for pleasure» (1983) και «Maximizing the Audience» (1985) - το πρώτο άλμπουμ στο οποίο πρόσθεσε φωνή, τη δική του.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Mertens ουδέποτε επανέλαβε μουσικές φόρμες επειδή ήταν επιτυχημένες ή τυποποιήθηκε για χάρη της εμπορικής απήχησης.

Στο πρώτο μέρος των δύο συναυλιών του στην Ελλάδα, θα παρουσιάσει την πιο πρόσφατη δουλειά του, «That Which is Not» του 2018, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, συνδυάζει «τη λογική ροή με το παιγνιώδες στοιχείο και τις έννοιες της διασκέδασης με την αρετή».

Η δουλειά του αυτή μαζί με τις πρόσφατες κυκλοφορίες, «Dust of truths», «What are we, lock, to do?» και «Charaktersketch», οι οποίοιες εκδόθηκαν μαζί σε μία κασετίνα με τον τίτλο «Cran aux oeufs», επιβεβαιώνουν την υπεροχή αλλά και τη χαρισματικότητά του, τόσο σε επίπεδο σύνθεσης όσο και ερμηνείας.

Στο δεύτερο μέρος των συναυλιών του στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα το κοινό θα απολαύσει μία επιλογή από τα πιο γνωστά κομμάτια από την πλούσια δισκογραφία του συνθέτη (1980 -2018), κομμάτια που έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα από το ελληνικό κοινό: «Often a bird», «Struggle for pleasure», «Not at home», «Close cover», «The tonality», «4 Mains», «No testament» και πολλά άλλα.

Τιμές Εισιτηρίων στα φυσικά σημεία
για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Α' Ζώνη: 27 ευρώ

Β' Ζώνη: 45 ευρώ

VIP Ζώνη: 72 ευρώ

Tιμές on line

Α' Ζώνη: 29,70 ευρώ

Β' Ζώνη: 49,50 ευρώ

VIP Ζώνη: 79,20 ευρώ

 

Online σημεία προπώλησης

www.hunteragency.gr  & www.viva.gr

Φυσικό σημεία προπώλησης – Αθήνα

Hunter Agency

Πανεπιστημίου 42 (εντός στοάς)

210 3608366

Θέατρο ΠΑΛΛΑΣ

Βουκουρεστίου 5 (City Link), Μετρό: Σύνταγμα

Τηλ.: 2103213100

Φυσικά σημεία δικτύου viva: Στα καταστήματα Reload, Seven Spots, Καταστήματα Wind, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, στον πολυχώρο Yoleni's (Σόλωνος 9) και στο Viva Spot Τεχνόπολης (μέσα στο χώρο της Τεχνόπολης, είσοδος από οδό Περσεφόνης)

Φυσικό σημεία προπώλησης – Θεσσαλονίκη

Stereodisc

Αριστοτέλους 4, 231 026 2912

Musicland

Μητροπόλεως 102, 231 026 4880

ΒΑΣΙΛΙΚΟ Θέατρο

30ης Οκτωβρίου 2, Παραλία Θεσσαλονίκης

Τηλ.: 231 520 0200

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς