Επιστήμονες φτιάχνουν την πρώτη τεχνητή μήτρα για ανθρώπους

Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 11:11
UPD:13:02
www.mmc.nl/TU/e (Studio040)

Όπως είπε στο BBC ο Γκούιντ Οέι, γυναικολόγος στο Maxima Medical Centre, «όταν ήμουν εκπαιδευόμενος γυναικολόγος πριν από 27 χρόνια ήξερα πως ήταν δυνατόν να το κάνουμε αυτό».

A- A A+

Επιστήμονες στην Ολλανδία εκτιμούν πως είναι μέχρι και δέκα έτη από την ανάπτυξη μιας τεχνητής μήτρας, που θα είναι σε θέση να σώζει τις ζωές μωρών που γεννιούνται πρόωρα.

Η πρόωρη γέννηση (πριν τις 37 εβδομάδες) είναι το συχνότερο αίτιο θανάτων μωρών νεογνών παγκοσμίως- ωστόσο η ανάπτυξη αυτού του είδους τεχνολογίας θέτει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της τεκνοποιΐας.

«Δεν θα φανταζόσασταν στα αλήθεια να βάζετε το μωρό σας σε μια πλαστική σακούλα» είπε στο BBC η Λίζα Μαντεμέικερ, σχεδιάστρια που συνεργάζεται με το Maxima Medical Centre για τη δημιουργία ενός πρωτοτύπου. «Πρέπει να σκεφτούμε ένα σχέδιο για να σώσουμε το μωρό σας ή να έχετε το μωρό σας εντελώς έξω από τη γυναικεία μήτρα» πρόσθεσε.

Η ιδέα είναι το μωρό να μεγαλώνει κανονικά στην τεχνητή μήτρα και μετά από τέσσερις εβδομάδες το μωρό να «γεννιέται» ξανά.

Το σχέδιο της Μαντεμέικερ σε αυτή τη φάση αποτελείται από πέντε μεγάλα μπαλόνια όπου μωρά θα «κολυμπούν» μέσα στα υγρά τους. Στα μπαλόνια υπάρχουν διαφορετικές σωληνώσεις για διάφορα υγρά.

Όπως είπε στο BBC ο Γκούιντ Οέι, γυναικολόγος στο Maxima Medical Centre, «όταν ήμουν εκπαιδευόμενος γυναικολόγος πριν από 27 χρόνια ήξερα πως ήταν δυνατόν να το κάνουμε αυτό».

Η βασική διαφορά είναι πως μια τεχνητή μήτρα είναι γεμάτη με υγρό, ενώ μια θερμοκοιτίδα είναι γεμάτη με αέρα, και ως εκ τούτου αποτελεί εχθρικό περιβάλλον για τα μωρά που έχουν γεννηθεί πολύ πρόωρα. Στην περίπτωση της τεχνητής μήτρας, αναφέρουν οι ερευνητές, όταν το πρόωρο μωρό γεννιέται και τοποθετείται εντός της – και αμέσως μετά συνδέεται με έναν τεχνητό πλακούντα. Η τεχνητή μήτρα είναι ένα υγρό περιβάλλον γεμάτη με νερό και διάφορες ουσίες και το μωρό λαμβάνει οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες μέσω του ομφάλιου λώρου, όπως ακριβώς συμβαίνει στο φυσικό του περιβάλλον, παραμένοντας εκεί για αρκετές εβδομάδες- μέχρι να κριθεί κατάλληλη η στιγμή για να «γεννηθεί» ξανά.

Η Μαντεμέικερ εκτιμά πως στο μέλλον η χρήση τεχνητής μήτρας θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα και σε μια επιλογή «lifestyle» για τις γυναίκες, καθώς θα αποκτούσαν τη δυνατότητα να αποφύγουν επιπτώσεις της εγκυμοσύνης όπως πχ οι ναυτίες. «Θεωρώ πως υπάρχει αυτή η αντίληψη στην κοινωνία πως υπάρχει αυτό το ιδεώδες της φυσικής αναπαραγωγής. Η φυσική αναπαραγωγή δεν είναι ο μόνος τρόπος» σχολίασε σχετικά.

Προτεινόμενα για εσάς