Καναδάς: Στήριξη Ομπάμα σε Τριντό για δεύτερη θητεία

Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 10:25
UPD:10:28
REUTERS/Kevin Lamarque
A- A A+

Την υποστήριξή του στον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό για την επανεκλογή του στις εκλογές της 21ης Οκτωβρίου  εξέφρασε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ενώ δημοσκοπήσεις δείχνουν αμφίρροπη την αναμέτρηση με τον ηγέτη της καναδικής δεξιάς Άντριου Σιρ.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Ομπάμα δήλωσε υπερήφανος για τη συνεργασία του με τον Τριντό. «Είναι ηγέτης που εργάζεται σκληρά, είναι αποτελεσματικός, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για φλέγοντα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή. Ο κόσμος χρειάζεται την προοδευτική ηγεσία του σήμερα και ελπίζω ότι οι γείτονές μας στον βορρά θα τον αναδείξουν στο αξίωμα για άλλη μια θητεία».

«Σ’ ευχαριστώ φίλε μου», ήταν η απάντηση του Τριντό μέσω Twitter. «Δουλεύουμε σκληρά για να συνεχίσουμε την πρόοδο στη χώρα μας».

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Οτάβα απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τη δήλωση του Ομπάμα, περιοριζομενη να αναφέρει πως πλέον είναι απλός πολίτης, ενώ  η εθνική εκλογική επιτροπή του Καναδά διαβεβαίωσε ότι η «ελευθερία του λόγου» δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση και ότι θα ενέσκηπτε ζήτημα ξένης επέμβασης στα καναδικά πολιτικά πράγμα μόνο εάν «ο κ. Ομπάμα άρχιζε να χρηματοδοτεί την εκστρατεία του κ. Τριντό».

Η τοποθέτηση του Ομπάμα προκάλεσε πάντως την αντίδραση του Νόρμαν Σπέκτορ, Καναδού πρώην διπλωμάτη, νυν αρθρογράφου.

«Αγαπητοί Αμερικανοί: Γιατί ο Ομπάμα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος που αναδείξατε, τάσσεται υπέρ ενός πολιτικού ο οποίος αποτελεί την επιτομή του προνομιούχου λευκού που έβαφε το πρόσωπό του μαύρο, όπως ο Τριντό, αντί να ταχθεί υπέρ του Τζάγκμιτ Σινγκ, του πρώτου Καναδού από διαφορετική φυλή που αναδείχθηκε αρχηγός κόμματος στην ιστορία της χώρας;»

Ο Σινγκ, νομικός, γιος μεταναστών από την Ινδία στον Καναδά, είναι ο ηγέτης του κεντροαριστερού κόμματος ΝΔΚ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ-Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή