Χονγκ Κονγκ: Σκηνές χάους στη Βουλή

Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019 07:41
UPD:08:05
REUTERS/KAI PFAFFENBACH
A- A A+

H ηγέτιδα του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, αναγκάστηκε να διακόψει την ετήσια ομιλία της στη Βουλή, καθώς βουλευτές της αντιπολίτευσης φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα. 

Η Βουλή άνοιξε σήμερα για συνεδρίαση για πρώτη φορά από όταν ξέσπασαν οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και το Νομοθετικό Συμβούλιο αναμενόταν να αποσύρει επισήμως το νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτωση στην κυρίως Κίνα, που είχε ανάψει το φιτίλι των διαδηλώσεων. 

Ύστερα από μία πρώτη διακοπή, η συνεδρίαση επαναλήφθηκε για λίγο, για να διακοπεί τελικά για δεύτερη φορά. Η απόσυρση του νομοσχεδίου θα είναι δυνατή μόνο εάν ολοκληρωθεί κανονικά η συνεδρίαση. 

Καθώς η Λαμ ήταν έτοιμη να αρχίσει την ομιλία της, βουλευτές της αντιπολίτευσης φώναξαν: «Πέντε αιτήματα- ούτε ένα λιγότερο» αναφερόμενοι στα αιτήματα που έχουν θέσει οι διαδηλωτές. Τελικά. όπως έγινε γνωστό, η ομιλία της θα μαγνητοσκοπηθεί  και θα μεταδοθεί λίγο αργότερα. 

Οι διαδηλωτές ζητούν πέραν της απόσυρσης του νομοσχεδίου, την κατάργηση του χαρακτηρισμού «εξέγερση» για τις διαδηλώσεις, που ξέσπασαν στις 12 Ιουνίου, αμνηστία για όλους τους συλληφθέντες διαδηλωτές, ανεξάρτητη έρευνα για χρήση βίας εκ μέρους της αστυνομίας, καθολικό δικαίωμα ψήφου στις εκλογές για τον πρωθυπουργό (διευθύνων σύμβουλος είναι ο επίσημος όρος) και το Νομοθετικό Συμβούλιο. Αρκετοί θέλουν επίσης παραίτηση της Κάρι Λαμ.

Να σημειωθεί ότι αργά το βράδυ της Τρίτης η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ εξέφρασε τη στήριξή της στις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ περνώντας ψήφισμα, το οποίο απαιτεί από την Ούασιγκτον να εξετάζει σε ετήσια βάση τις επιδόσεις της πόλης στο μέτωπο του σεβασμού θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, προκειμένου να συνεχίζει να της παρέχει προνομιακό εμπορικό καθεστώς. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή