Joseph Plateau: Το doodle  της Google για τα 218 χρόνια από τη γέννησή του

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019 01:01
UPD:15/10/2019 13:25
Google
A- A A+

Στον Βέλγο φυσικό Joseph Plateau, έναν από τους πρώτους ανθρώπους που επικεντρώθηκαν στην ψευδαίσθηση μιας κινούμενης εικόνας, αφιέρωσε η Google το doodle της 14ης Οκτωβρίου.

Γεννημένος στις Βρυξέλλες το 1801, ο Joseph Plateau σε ηλικία έξι ετών μπορούσε ήδη να διαβάζει και θεωρείτο παιδί – θαύμα εκείνη την εποχή.

Στο σχολείο, μαγνήτισε το ενδιαφέρον του η φυσική, ενώ στις διακοπές περνούσε τον χρόνο του στο Marche-Les-Dames μαζί με τον θείο του και την οικογένειά του.

Ο ξάδερφος του Auguste Payen αργότερα έγινε αρχιτέκτονας και πρώτος σχεδιαστής των σιδηροδρόμων του Βελγίου.

Σε ηλικία 14 ετών, ο Joseph Plateau έχασε και τους δύο του γονείς, με την απώλεια να επηρεάζει την υγεία του.

Σπούδασε φυσική και μαθηματική στο πανεπιστήμιο της Λιέγης, ενώ κατά τη διάρκεια της ζωής του δίδασκε σε πανεπιστήμια στο Βέλγιο.

Το 1829 κατέθεσε τη διπλωματική του διατριβή, η οποία – αν και είχε έκταση 27 σελίδων μόλις – περιείχε μεγάλο αριθμό θεμελιωδών συμπερασμάτων.

Μεταξύ άλλων περιείχε τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνάς του σχετικά με την επίδραση των χρωμάτων στον αμφιβληστροειδή (διάρκεια, ένταση και χρώμα), μαθηματική έρευνα, αλλά μελέτη για την παραμόρφωση κινητών εικόνων και την ανακατασκευή παραμορφωμένων εικόνων μέσω αντίθετων περιστρεφόμενων δίσκων.

Το 1832 εφηύρε ένα πρώιμο στοβοσκόπιο, την πρώτη συσκευή που έδωσε την ψευδαίσθηση μιας κινούμενης εικόνας.

Μελέτησε επίσης τα φαινόμενα της τριχοειδούς δράσης και της επιφανειακής τάσης, διατυπώνοντας τους νόμους του Plateau.

Γοητευμένος από τη μελέτη του φωτός και τους αμφιβληστροειδούς, ο Plateau διεξήγαγε ένα πείραμα κατά το οποίο κοιτούσε τον ήλιο επί 25 δευτερόλεπτα. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, έχασε την όρασή του.

Το 1883, σε ηλικία 82 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή στη Γάνδη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή