Πόσο ζουν οι ιοί στο περιβάλλον και πώς προστατευόμαστε από αυτούς

Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019 09:43
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μπρίστολ ανακοίνωσαν ότι με το φτάρνισμα ή το βήχα απελευθερώνουμε στον αέρα 100.000 παθογόνους μικροοργανισμούς οι οποίοι μάλιστα εκτοξεύονται με ταχύτητα έως και 160 χιλιόμετρα την ώρα.

Στους μικροοργανισμούς αυτούς συμπεριλαμβάνονται ιοί όπως αυτοί της γρίπης, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, ο οποίος αποτελεί και την πιο συνήθη αιτία σοβαρών πνευμονολογικών προβλημάτων, αδενοϊοί οι οποίοι προκαλούν τις ιώσεις ή κοινά κρυολογήματα κ.λπ. Συμπεριλαμβάνονται επίσης βακτήρια όπως ο στρεπτόκοκκος της πνευμονίας, ο αιμόφιλος της ινφλουέντσας κ.λπ.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί παραμένουν στον αέρα για διάφορα χρονικά διαστήματα, δηλαδή από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι ημέρες και στη συνέχεια καταλήγουν σε διάφορες επιφάνειες, τις οποίες επίσης μπορεί να μολύνουν.

Σύμφωνα μάλιστα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS), oι ιοί της γρίπης αιωρούνται με τα σταγονίδια στον αέρα για αρκετές ώρες πριν καταλήξουν στις επιφάνειες και όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία περιβάλλοντος, τόσο περισσότερο επιβιώνουν στον αέρα. Ενώ, όταν, μολύνουν αντικείμενα επιζούν στις σκληρές επιφάνειες για 24 ώρες, στα χαρτομάντιλα για 15 λεπτά και στα χέρια έως 5 λεπτά.

Από την άλλη, οι ιοί που προκαλούν κρυολόγημα (ιώσεις) μπορεί να επιζήσουν στις εσωτερικές επιφάνειες από 1 - 7 ημέρες ίσως και περισσότερο. Επιζούν στις μη πορώδεις επιφάνειες, δηλαδή σε αυτές που δεν απορροφούν το νερό, όπως είναι τα μεταλλικά αντικείμενα, τα πλαστικά, τα πλακάκια κ.λπ. Οι ιοί του κρυολογήματος μπορεί επίσης να επιζήσουν στα χέρια μας από λίγα λεπτά έως και μία ώρα.

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) μπορεί να επιζήσει στα χερούλια και στα πληκτρολόγια έως 6 ώρες, στα ρούχα και τα χαρτομάντιλα 30-45 λεπτά και στο δέρμα έως και 20 λεπτά.

Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) κάθε χρόνο η γρίπη προσβάλλει 3-5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, κοστίζοντας τη ζωή σε 290.000 έως 650.000 από αυτούς.

Στην Ελλάδα το χειμώνα του 2019 ασθένησαν πολύ βαριά από γρίπη 374 άτομα και χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική, ενώ 154 δυστυχώς κατέληξαν.

Μέτρα προστασίας από ιούς και βακτήρια

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και το Virginia Tech για να απομακρύνονται οι ιοί της γρίπης και άλλοι μικροοργανισμοί τόσο από τον αέρα όσο και από τις επιφάνειες συνιστούν, καλό αερισμό των χώρων ή ανεμιστήρες οροφής αν είναι εφικτό ή αύξηση του ρυθμού κυκλοφορίας του συστήματος αερισμού στα μεγάλα κτίρια, η με χρήση συσκευών απολύμανσης και καθαρισμού του αέρα οι οποίες είναι σχεδιασμένες ειδικά για να εξουδετερώνουν ιούς, μύκητες και βακτήρια καθώς επίσης τα αλλεργιογόνα (όπως γύρη, σκόνη, μούχλα, ακάρεα, τρίχωμα ζώων) αλλά και τις οσμές από καπνό, κουζίνα, κλεισούρα, καύση ξύλων, νέφος.

Όπως εξηγούν, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να απομακρυνθούν από τον αέρα με δύο τρόπους. Ο ένας είναι να αυξηθεί η κυκλοφορία του αέρα στους χώρους όπου συγχρωτίζονται πολλά άτομα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή