Θεοδώρα Τζήμου: «…οι πρόβες οφείλουν να δίνουν ένα πεδίο ελευθερίας στη σκέψη…»

Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019 09:06
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Το πολυσυζητημένο έργο του Αυστριακού Άρτουρ Σνίτσλερ «Reigen-Δέκα διάλογοι για το Σεξ», που έγινε γνωστό στην Ελλάδα με τον τίτλο «Το Γαϊτανάκι του Έρωτα» παρουσιάζεται στο  «θησείον - Ένα Θέατρο για τις Τέχνες», σε σκηνοθεσία και μετάφραση της Αλίκης Δανέζη Knutsen [Τουρναβίτου 7, Ψυρρή].

PATROKLOS SKAFIDAS
Ένα έργο για το σεξ και τις ανθρώπινες και κοινωνικές σχέσεις που αλλάζουν μορφή, μέσα από τις ιστορίες δέκα ζευγαριών. Όλους τους ρόλους υποδύονται η Θεοδώρα Τζήμου και ο Γιώργος Χρανιώτης, μέσα από ένα παιχνίδι μεταμορφώσεων και συνεχών εναλλαγών. Μια περίτεχνη σκυταλοδρομία ερωτικών συνευρέσεων, όπου οι ήρωες κινούνται πέραν της κοινωνικής τους θέσης και της οικονομικής και οικογενειακής τους κατάστασης,  δημιουργώντας ένα κύκλο διαδοχικών ιστοριών, που σκιαγραφούν το πορτρέτο μιας ολόκληρης κοινωνίας.

To έργο γράφτηκε το 1897, εκδόθηκε το 1903 και στη συνέχεια απαγορεύτηκε ως προκλητικό και αιρετικό. Χρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια για να ανέβει για πρώτη φορά στη σκηνή.

PATROKLOS SKAFIDAS

Ακόμα και ο Φρόιντ παραδέχθηκε πως ο Σνίτσλερ, «καίτοι δεν διέθετε τα επιστημονικά εργαλεία, έψαυσε τα μύχια της σεξουαλικότητας». Σε έργα του Άρτουρ Σνίτσλερ βασίστηκε το σενάριο σημαντικών ταινιών όπως οι «Eyes Wide Shut» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, «360» του Φερνάρντο Μεϊρέγιες κ.ά. Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Blaine Reininger των Tuxedomoon.

Η πρωταγωνίστρια της παράστασης, ηθοποιός Θεοδώρα Τζήμου, μίλησε μαζί μας.

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την παράσταση;

«Νομίζω, ο τίτλος τα λέει όλα! Τι κόσμος δημιουργείται πριν από  “αυτό” και τι μετά από “αυτό”. Γενικά, μου είναι δύσκολο να μιλήσω για την παράσταση στη διαδικασία των προβών, αισθάνομαι ότι οι πρόβες οφείλουν να δίνουν ένα πεδίο ελευθερίας στη σκέψη. Οπότε, όποτε μιλάω για το έργο και την παράσταση, πριν ανέβει, αισθάνομαι ότι περιορίζομαι.  Γι’ αυτό και δυσκολεύομαι να δίνω συνεντεύξεις κατά τη διάρκεια των προβών.

Τι συναντάμε στον πυρήνα του έργου;

«Αυτό που αντιλαμβάνομαι εγώ σαν πυρήνα της παράστασης και της σκηνοθεσίας της Αλίκης Δανέζη Knutsen,  είναι ότι όποιοι κι αν είμαστε, όποιες και εάν είναι οι πράξεις μας, οι επιλογές μας, το status μας, την ώρα  που κάνουμε σεξ είμαστε απλώς δύο άνθρωποι που κάνουν σεξ. Τίποτα περισσότερο. Από αυτή τη σκέψη, διαπνέεται όλη η παράσταση».

Ιστορίες δέκα ζευγαριών και εσείς υποδύεστε διαφορετικούς ρόλους. Πόσο εύκολες είναι αυτές οι συνεχείς εναλλαγές και μεταμορφώσεις;

«Υποδύομαι πέντε διαφορετικούς ρόλους. Θα μιλούσα περισσότερο για συνεχείς αφηγηματικές εναλλαγές και όχι μεταμορφώσεις, οι οποίες πράγματι είναι αρκετά δύσκολες, γιατί απαιτούν μία ρυθμική ετοιμότητα από εμένα και τρομακτική εγρήγορση».

Πείτε μας μια ατάκα, έναν διάλογο ή περιγράψτε μας μια σκηνή από το έργο. Ό,τι σας έρθει πρώτο στον νου.

«Θα περιγράψω μια σκηνή του έργου: Δύο άνθρωποι ξυπνάνε μετά από  μεθύσι και δεν μπορούν να καταλάβουν αν έχουν κάνει σεξ ή όχι. Και αυτή η απορία ανάγεται, σχεδόν, σε υπαρξιακό ζήτημα».

Κάποιες σκέψεις σας, κάποιασυναισθήματα από την επαφή σας με το έργο;

«Πώς ντύνουμε την ύπαρξη μας ακόμα και με ακραίες φιλοσοφικές θεωρίες για να φτάσουμε και πάλι  εκεί που το σώμα μας έχει ανάγκη».

Κάτι που σας φτιάχνει τη διάθεση;

«Ένα από τα πρόσωπα που υποδύομαι, το γλυκό κορίτσι».

Κάτι που σας τη χαλά;

«Τα Εξάρχεια που βλέπουμε αυτήν τη στιγμή από το μπαλκόνι μου».

PATROKLOS SKAFIDAS
Μια αγαπημένη συνήθεια;

«Να βγάζω βόλτα τα σκυλιά μου».

Μια αγωνία σας;

«Πώς θα είναι αύριο, αυτό που βλέπω σήμερα;».

Μια ευχή σας;

«Να είναι καλύτερο».

Ταυτότητα Παράστασης

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Αλίκη Δανέζη Knutsen

Σκηνικά-Κοστούμια: Πάρις Μέξης

Μουσική: Blaine Reininger

Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα

Κίνηση: Θανάσης Ακκοκαλίδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Παπαναστασάτου

Κατασκευή κοστουμιών: Μαρία Σιαφάκα

Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Γεωργοπούλου

Επικοινωνία: Ανζελίκα Καψαμπέλη

Παραγωγή: Stefi Productions-Γιάννης Μ. Κώστας

Παίζουν: Θεοδώρα Τζήμου, Γιώργος Χρανιώτης.

Προτεινόμενα για εσάς