ΣτΕ: Νόμιμες οι μετατάξεις των δημοσίων υπαλλήλων το 2001

Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2006 18:37
A- A A+

Νόμιμες και συνταγματικές έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τις μετατάξεις των δημοσίων υπαλλήλων το 2001 από τα υπουργεία στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.

Ειδικότερα, με την υπ’ αριθμ. 4237/2005 απόφασή της, η επταμελής σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις 14 υπαλλήλων του υπουργείου Γεωργίας (νυν Αγροτικής Ανάπτυξης) που σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2910/2001, χωρίς να υποβάλλουν αίτημα, μετατάχθηκαν το Σεπτέμβριο του 2001 στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που αυτοδικαίως μετατάχθηκαν στις νομαρχίες, εξακολουθούν να «απολαύουν την συνταγματική προστασία της μονιμότητας» και δεν την έχασαν όπως υποστήριζαν. Οι θέσεις των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων στις οποίες μετατάχθηκαν οι υπάλληλοι των υπουργείων, επισημαίνει το ΣτΕ, είναι όμοιες από άποψη αποδοχών, καθηκόντων και αντικειμένου, με εκείνες που είχαν στα υπουργεία πριν την μετάταξη. Οι μετατάξεις έγιναν με το βαθμό και το μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν, ενώ και μετά τη μετάταξη εξακολουθούν να υπάγονται στα Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας που υπαγόντουσαν πριν τη μετάταξη.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, ήταν αναγκαία η μετάταξη των υπαλλήλων των υπουργείων στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις χωρίς να έχουν υποβάλει προηγουμένως σχετικό αίτημα, καθώς έπρεπε να στελεχωθούν οι νομαρχίες με προσωπικό, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Επιπρόσθετα, ως αόριστο απέρριψε το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο τον ισχυρισμό των μεταταχθέντων υπαλλήλων ότι παραβιάζεται η συνταγματική διάταξη για την προστασία της οικογένειας. Και αυτό, γιατί δεν συγκεκριμενοποίησαν την οικογενειακή κατάστασή τους, ούτε γνωστοποίησαν στο δικαστήριο αν οι οικογένειες τους είναι εγκατεστημένες εκτός της νομαρχίας που μετατάχθηκαν, αλλά και γενικότερα, δεν προσδιόρισαν τη βλάβη που δέχθηκαν τα συμφέροντα τους από τις μετατάξεις.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή