Κλείνει ένας κύκλος στην ιστορία του Μεσανατολικού

Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2006 19:04
UPD:20:38

A- A A+

«Γιγάντια φυσιογνωμία» της πολιτικής της Μέσης Ανατολής χαρακτήρισε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις τον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την εγκεφαλική αιμορραγία που υπέστη.

«Οι προσευχές και οι σκέψεις μας στρέφονται στην ελπίδα για ανάρρωσή του. Πιστεύω ότι αυτό αρμόζει αυτήν την ώρα, επειδή είναι μια πελώρια και γιγάντια φυσιογνωμία στην ισραηλινή πολιτική και κατέληξε να είναι σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και στον κόσμο», σημείωσε η Κοντολίζα Ράις κατά τη διάρκεια γεύματος για τους δημοσιογράφους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η ιστορία του Σαρόν δεν δείχνει καθόλου πως υπήρξε άνθρωπος της Ειρήνης. Ο Σαρόν έφερε καταστροφές και αίμα στους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς. Είναι ο άνθρωπος των πολέμων και των καταστροφών εναντίον της Αιγύπτου, του Λιβάνου και της Συρίας», τονίζει από την πλευρά του το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Γεγονός είναι ότι ο Αριέλ Σαρόν είναι μία προσωπικότητα που σημάδεψε την σύγχρονη ιστορία της Μέσης Ανατολής. Αν μη τι άλλο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο αντιφατικές προσωπικότητες του Μεσανατολικού:

Σύμφωνα με τους Παλαιστινίους και διενεργηθείσα έρευνα, ήταν υπεύθυνος για τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων στους καταυλισμούς της Σάμπρα και της Τσατίλα τη νύχτα της 16ης προς 17η Σεπτεμβρίου 1982. Ηταν επίσης αυτός που διέταξε τη μεγαλύτερη επιχείρηση κατά των Παλαιστινίων μετά το 1967 με την πολιορκία του αρχηγείου του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα το 2002. Από την άλλη ήταν αυτός που ενέκρινε τον «οδικό χάρτη» για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους, με τη συμφωνία της Ακαμπα τον Ιούνιο του 2003.

Ως υπουργός Οικισμού το 1990, ήταν υπεύθυνος για την κατασκευή δεκάδων οικισμών ισραηλινών εποίκων στα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και ο πολιτικός που παρά τις αντιδράσεις των εθνικιστών του Λικούντ, έπεμεινε στην εφαρμογή του σχεδίου μονομερούς αποχώρησης των Ισραηλινών από τη Δυτική Όχθη, με την εκκένωση 21 οικισμών το καλοκαίρι του 2005.

Βέβαιο είναι πως με τον ενδεχόμενο θάνατο (ή την απόσυρση από το πολιτικό προσκήνιο) του ισραηλινού ηγέτη –και μετά το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ τον Νοέμβριο του 2004- φαίνεται να κλείνει ένας κύκλος στην ταραχώδη ιστορία του Μεσανατολικού. Η νέα εποχή όμως που χαράζει, φέρνει ελπίδα ή αβεβαιότητα;

«Ο θάνατος του Αριέλ Σαρόν θα περιπλέξει την κατάσταση στο Ισραήλ και κινδυνεύει να προκαλέσει κλιμάκωση της βίας με τους Παλαιστίνιους», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας Σάεμπ Ερεκάτ, ενώ εκπρόσωπος της Χαμάς εκτίμησε πως η ευρύτερη περιοχή θα είναι ένας καλύτερος τόπος χωρίς τον Σαρόν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή