ΗΠΑ - Θέρμη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Τάρπον Σπρινγκς

Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2006 20:46
UPD:20:48
A- A A+

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε η ελληνική ομογένεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες πενθήμερη επίσκεψη στο Τάρπον Σπρινγκς, όπου αύριο θα προεξάρχει των εορταστικών εκδηλώσεων των Θεοφανείων, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την πρώτη τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο γραφικό κολπίσκο της πόλης Spring Bayou.

Καλωσορίζοντας τον κ. Βαρθολομαίο ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος σημείωσε: «Η επίσκεψή σας Παναγιότατε είναι όντως ιστορική διότι είστε ο πρώτος Οικουμενικός Πατριάρχης που επισκέπτεται την περιοχή αυτή, στην όντως επιβλητική εορτή των Θεοφανείων που διεξάγεται με ειδικό τρόπο εδώ στο Τάρπον Σπρίνγκς».

Από την πλευρά του Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χαιρετίζοντας το συγκεντρωμένο πλήθος των πιστών που προσήλθε για την υποδοχή από τις γειτονικές περιοχές και ενορίες, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Με ιδιαιτέραν χαρά και συγκίνηση βρίσκομαι και πάλι ανάμεσά σε σας, τους αγαπητούς Ομογενείς της Αμερικής. Διάβαζα και άκουα γι’ αυτούς τους εορτασμούς και τώρα είμαι ευτυχής που εφέτος έχω την χαρά να προεξάρχω αυτών των εορταστικών εκδηλώσεων. Προγεύομαι της χαράς της επικοινωνίας και της συναναστροφής με όλους σας τας ημέρας αυτάς και είμαι βέβαιος ότι επιστρέφοντας στο Πατριαρχείο μας θα αποκομίσω και αυτή την φορά, τις καλύτερες εντυπώσεις και τις πιο γλυκές αναμνήσεις και θα διηγούμαι την πρόοδο, την προκοπήν, τα επιτεύγματα και το μεγαλείον της Ομογενείας μας εδώ εις την Αμερικήν».

Μετά την υποδοχή, ο κ. Βαρθολομαίος και οι επίσημοι μετέβησαν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου ο Πατριάρχης χοροστάτησε πανηγυρικής δοξολογίας.

Ο κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος από χθες βρίσκεται στην πολιτεία Φλόριντα, μιλώντας σε αμερικανικά ΜΜΕ, ευχαρίστησε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη «συνεχή συμπαράστασή» της προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αναφέρθηκε επίσης στην αποστολή του Πατριαρχείου και στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει σε διάφορους τομείς. Μεταξύ άλλων, έθιξε ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, το διαθρησκευτικό και διαπολιτισμικό διάλογο, αλλά και την «αναγκαιότητα αλληλοκατανόησης των ανθρώπων».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε επίσης ότι θα επαναρχίσει ο διάλογος ανάμεσα σε εκπροσώπους της Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας ότι μέσα στο 2006 θα επισκεφθεί το Φανάρι ο Πάπας Βενέδικτος 16ος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή