Ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ, ο πρώτος άνθρωπος που έκανε περίπατο στο Διάστημα, πέθανε στη Μόσχα, σε ηλικία 85 ετών, έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια.
Ο Λεόνοφ πραγματοποίησε δύο διαστημικές πτήσεις, οι οποίες διήρκεσαν συνολικά επτά ημέρες και 33 λεπτά. Την πρώτη του πτήση την έκανε στις 18-19 Μαρτίου του 1965, με το διαστημόπλοιο «Βασχόντ», στο οποίο ήταν δεύτερος κυβερνήτης, με κυβερνήτη τον κοσμοναύτη Πάβελ Μπελιάγεφ.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης του αυτής πτήσης, στις 18 Μαρτίου ο Λεόνοφ πραγματοποίησε περίπατο στο Διάστημα, κατακτώντας τον τίτλο του πρώτου ανθρώπου στην ιστορία της ανθρωπότητας που πραγματοποίησε περίπατο στο Διάστημα.
Στη δεύτερη πτήση του στο Διάστημα, από 15 έως 21 Ιουλίου 1975, ο Λεόνοφ συμμετείχε ως κυβερνήτης του πληρώματος στην πρώτη σύνδεση διαστημοπλοίων από διαφορετικές χώρες και συγκεκριμένα του διαστημοπλοίου της τότε Σοβιετικής Ένωσης Soyuz-19 και του αμερικανικού διαστημοπλοίου Apollo 18. Τότε σε διαστημική τροχιά πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση και η ιστορική χειραψία μεταξύ των πληρωμάτων των δύο διαστημοπλοίων Αλεξέι Λεόνοφ, Βαλέρι Κουμπάσοφ , Βενς Μπραντ, Τόμας Στάφφορντ και Ντόναλντ Σλέϊτον.
Ανήμερα των 85ων γενεθλίων του, φέτος στις 29 Μαΐου, τα μέλη του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) Όλεγκ Κονονένκο και Αλεξέι Οφτσίνιν αφιέρωσαν στον Λεόνοφ τον περίπατό τους στο Διάστημα. Στις διαστημικές στολές τους είχαν διακριτικά που έγραφαν «Λεόνοφ Νο1» και «Χρόνια Πολλά Αλεξέι Αρχίποβιτς Λεόνοφ», ενώ είχαν μαζί τους στον διαστημικό περίπατο μια φωτογραφία του.
Τα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα τροποποίησαν το πρόγραμμά τους για να προβάλουν αφιερώματα στη ζωή του Αλεξέι Λεόνοφ, ο οποίος είχε τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο του ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης.
Η NASA διέκοψε τη μετάδοση του περιπάτου των αμερικανών αστροναυτών στο Διάστημα, για να ανακοινώσει την είδηση του θανάτου του Αλεξέι Λεόνοφ. Οι αστροναύτες Άντριου Μόργκαν και Κριστίνα Κουκ άρχισαν στις 14:44 ώρα Μόσχας έναν περίπατο στο Διάστημα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, για να αντικαταστήσουν δύο συσσωρευτές υδρογόνου-νικελίου με πιο ισχυρούς συσωρρευτές λιθίου ιόντων.
Πηγές: ΑΜΠΕ, TASS