ΚΚΕ: Σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οι ευθύνες για την ανυπαρξία αντισεισμικής θωράκισης

Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2006 18:36
A- A A+

Η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, η προστασία των κατοίκων και της περιουσίας τους από τους σεισμούς αποτελεί για το ΚΚΕ σημαντικό έργο υποδομής, άμεσης προτεραιότητας. Οι ευθύνες που βαραίνουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την ανυπαρξία της είναι τεράστιες.

Αυτό τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, με αφορμή τη χθεσινή ισχυρή σεισμική δόνηση στα Κύθηρα.

Όπως επισημαίνει το ΚΚΕ, «στη χώρα μας που είναι η πιο σεισμογενής περιοχή της Ευρώπης, εκδηλώνεται με τον πιο δραματικό τρόπο η τραγική αντίφαση, από τη μια η βεβαιότητα του σεισμού που θα συμβεί και από την άλλη η πολιτική της "ελεύθερης αγοράς" με την οποία αντιμετωπίζεται η αντισεισμική θωράκιση της χώρας και οι τεράστιοι κίνδυνοι που αυτή εγκυμονεί».

Η αντισεισμική προστασία και θωράκιση, υπογραμμίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα, δεν είναι απλά μια τεχνοκρατική διαδικασία, που απαιτεί μόνο επιστημονική, ερευνητική, τεχνική προσέγγιση. Έχει σημαντικές κοινωνικοοικονομικές πτυχές. Αυτές είναι συνυφασμένες με τις καπιταλιστικές διαδικασίες παραγωγής του κτισμένου περιβάλλοντος, των κτιρίων, των έργων υποδομής. Βασίζονται στην εμπορευματοποίηση της γης, στην κερδοσκοπία πάνω σ΄ αυτή και οδηγούν σε άναρχη δόμηση και μεγάλες οικιστικές πυκνότητες, εντατική χρήση της γης, εξαφάνιση των ελεύθερων χώρων και έλλειψη προγραμμάτων λαϊκής στέγης.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «για την αντιμετώπιση αυτών, απαιτείται μια τελείως διαφορετική αντίληψη και πολιτική για τη διαχείριση της γης, τη ρύθμιση του χώρου, την ανάπτυξη της κοινωνικής κατοικίας και των κατασκευών. Θα στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει μακροπρόθεσμα μέτρα και μέτρα άμεσης απόδοσης.

* Την ανάπτυξη της έρευνας (ποσοτικά και ποιοτικά) με τη διάθεση της χρηματοδότησης, του απαιτούμενου ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού.

* Την καταγραφή και παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας των διαφόρων περιοχών, τη θέσπιση ειδικών όρων μελέτης κατασκευής ή την απαγόρευση δόμησης σ' αυτές.

* Το δημόσιο έλεγχο εφαρμογής των θεσπισμένων όρων και προδιαγραφών κατασκευής της ποιότητας των υλικών, κλπ. και τη θέσπιση ειδικών όρων για τους χώρους μαζικής συγκέντρωσης.

* Σύνταξη μελετών χωροθέτησης των μεγάλων έργων.

* Την προστασία και ανάπτυξη των ελεύθερων χώρων.

* Τον έλεγχο συνθηκών εργασίας και τη ασφάλεια των εργαζομένων στη βιομηχανία.

* Τον έλεγχο των χώρων όπου φοιτά (σχολεία, φροντιστήρια), αλλά και των χώρων που διασκεδάζει η νεολαία.

* Τη συνεχή ενημέρωση του κόσμου για τη σεισμικότητα της περιοχής όπου ζει και για τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου τόσο ατομικά όσο σε επίπεδο γειτονιάς και Δήμου.

* Τον εκσυγχρονισμό, την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή του μηχανισμού επέμβασης».

Χρήματα υπάρχουν και σ’ αυτό το έργο πρέπει να κατευθυνθούν, τονίζει το ΚΚΕ και καταλήγει: «Για τους εργαζόμενους η συχνά χρησιμοποιούμενη φράση: "πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε σεισμούς" δεν πρέπει να σημαίνει αποδοχή των καταστροφικών συνεπειών των σεισμών που θα γίνουν, αλλά απαίτηση, διεκδίκηση της οργάνωσης της ζωής, των κτιρίων, της πόλης, της παραγωγικής διαδικασίας, της λήψης όλων των απαιτουμένων μέτρων, ώστε το φαινόμενο να έχει τις μικρότερες δυνατές συνέπειες, σημαίνει συσπείρωση και δράση για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή