Καθησυχαστικές οι υπηρεσίες στον Έβρο για τη γρίπη των πτηνών

Σε καραντίνα περιοχές της δυτικής Κων/πολης - Επεκτείνεται στα βόρεια της Τουρκίας η νόσος
Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2006 12:19
A- A A+

Καθησυχαστικές είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Έβρου για το θέμα της γρίπης των πτηνών.

Οι δειγματοληψίες συνεχίζονται και ήδη έχουν σταλεί στο εργαστήριο αναφοράς γρίπης πουλερικών 240 δείγματα των αποδημητικών πουλιών και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά (χτες στάλθηκαν 38 δείγματα)

Στο Τελωνείο των Κήπων για λόγους ασφαλείας ελέγχονται και απολυμαίνονται όλα τα διερχόμενα οχήματα από την Τουρκία.

‘Όπως δήλωσε ο αντινομάρχης Έβρου Μιχάλης Κουγιουμτζής στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «οι κτηνιατρικές υπηρεσίες ελέγχουν κυρίως τις μεγάλες πτηνοτροφικές μονάδες που υπάρχουν στον Έβρο και τις παρακολουθούν, ενώ συνεχίζουμε και το πρόγραμμα αποστολής δειγμάτων των αποδημητικών πουλιών».

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με την Τουρκία ο κ. Κουγιουμτζής είπε ότι υπάρχει συνεργασία μέσα από το Δίκτυο Διασυνοριακής Συνεργασίας, ενώ σε καθημερινή επικοινωνία βρίσκονται και οι τεχνοκράτες των δυο χωρών.

Η Αγκυρα επιβεβαίωσε σήμερα νέο κρούσμα της γρίπης των πουλερικών σε ασθενή που νοσηλεύεται στην Σεβάστεια, στην κεντρική Τουρκία, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Από τα 16 κρούσματα της νόσου που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα στην Τουρκία, τέσσερα εντοπίστηκαν σε τρεις επαρχίες του βορρά, γεγονός που δείχνει ότι ο θανατηφόρος ιός εξαπλώνεται πλέον από τις απομονωμένες αγροτικές περιοχές της Ανατολίας προς τις δυτικές περιοχές.

Την ίδια ώρα σε καραντίνα τέθηκε περιοχή της δυτικής Κωνσταντινούπολης σε ακτίνα επτά χιλιομέτρων, με αφορμή τα εργαστηριακά αποτελέσματα που έδειξαν ότι ο θάνατος πέντε κοτόπουλων στις συνοικίες Κιουτσούκτσεκμετζέ και Γκαζιοσμάνπασά οφείλεται στη γρίπη των πτηνών. Χτες θανατώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη 406 πουλερικά ενώ ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Μουαμμέρ Γκιουλέρ δήλωσε ότι δεν έχει διαγνωστεί γρίπη των πτηνών σε ανθρώπους.

Το τουρκικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πάντως ότι οι εξετάσεις ήταν αρνητικές σε ό,τι αφορά τη γρίπη των πτηνών για 12 άτομα στην Κωνσταντινούπολη, που είχαν παρουσιάσει χθες συμπτώματα της νόσου.

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Μιλιέτ» στην Κωνσταντινούπολη 61 άτομα προσήλθαν στα νοσοκομεία με την υποψία ότι μπορεί να έχουν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών. Εξ αυτών 23 άτομα, από τα οποία τα 13 ήταν παιδιά, εισήχθησαν στα νοσοκομεία για νοσηλεία.

Εν τω μεταξύ ο αρχίατρος του νοσοκομείου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Εκατοστού Έτους του Βαν (όπου διαγνώστηκε για πρώτη φορά η νόσος στην Τουρκία), Χουσεϊν Αβνί Σαχίν, δήλωσε ότι το υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων άργησε να επέμβει στο θέμα της γρίπης των πτηνών. «Το υπουργείο Γεωργίας δεν είπε στα αγροτικά επιμελητήρια ότι διαγνώστηκε γρίπη των πτηνών, ότι υπάρχει κίνδυνος και ότι πρέπει να αξιολογήσουν τα περιστατικά με βάση αυτά. Εμείς τη διαγνώσαμε. Υπάρχει και στο Ιράν, το Ιράκ, το Αζερμπαϊτζάν και τη Συρία αλλά αυτοί δεν μπόρεσαν ούτε να τη διαγνώσουν». δήλωσε στη «Μιλιέτ» ο κ. Σαχίν.

Η κρίση έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα και την τουρκική τουριστική βιομηχανία, καθώς ο ιός ανιχνεύτηκε και στο θέρετρο του Κουσάντασι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή