Brexit: Το no deal και το τις πταίει

Η Ε.Ε. εξετάζει νέα αναβολή έως τον Ιούνιο
Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 09:29
UPD:09:35
REUTERS/PETER NICHOLLS
A- A A+

Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]

Brexit, no deal Brexit και προσφάτως στο πολιτικό δράμα που παίζεται σε Βρετανία και Βρυξέλλες προστέθηκε και το λεγόμενο blame game. Καθώς όποια συμφωνία έως την επόμενη εβδομάδα, ακόμη και έως τα τέλη του μήνα, θεωρείται μάλλον κλινικά νεκρή, και αφού ο Μπόρις Τζόνσον δεν μπορεί να «παίξει» άλλο με το Brexit στις 31 Οκτωβρίου «με ή χωρίς συμφωνία», ενώ η Ε.Ε. ετοιμάζεται για νέα αναβολή έως το επόμενο καλοκαίρι, οι όροι αλλάζουν και νέος στόχος του παιχνιδιού γίνεται το «τις πταίει».   

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι προσπάθησε σκληρά. Επιμένει επίσης ότι η Βρετανία έκανε ένα πολύ μεγάλο βήμα πίσω προτείνοντας να παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία στην ενιαία αγορά για την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, αγροτικών και βιομηχανικών, παραμένοντας ωστόσο στο τελωνειακό έδαφος της Βρετανίας. Δεν ξεκαθάρισε ωστόσο με ποιον ακριβώς τρόπο θα διεξάγονται οι έλεγχοι στα σύνορα βορρά – νότου, αφήνοντας ουσιαστικά αναπάντητο το ερώτημα πώς θα λυθεί το ζήτημα των σκληρών ιρλανδικών συνόρων και πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και η Ε.Ε. όμως, που δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δείξει ξανά το σκληρό πρόσωπο που έδειξε στην περίπτωση της Ελλάδας και να φουντώσει το αντιευρωπαϊκό αίσθημα, επίσης διατείνεται ότι προσπάθησε πολύ σκληρά. Έστω και αν στην προσπάθεια αυτή υπήρξαν στιγμές που δεν κατάφερε να κρατήσει το ήρεμο, απόμακρο, σχεδόν «επιχειρηματικό» προφίλ της. Όπως όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε τους Brexiteers που υποσχέθηκαν ένα καλύτερο μέλλον έξω από την Ε.Ε. ψεύτες και όταν, χθες πια, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατηγόρησε ευθέως τον Μπόρις Τζόνσον ότι παίζει το «χαζό blame game».

«Μπόρις Τζόνσον, αυτό που διακυβεύεται δεν είναι ποιος θα κερδίσει το χαζό blame game. Αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλος της Ευρώπης και της Βρετανίας, καθώς επίσης η ασφάλεια και τα συμφέροντα των πολιτών μας. Δεν θέλετε συμφωνία, δεν θέλετε αναβολή, δεν θέλετε να ανακαλέσετε το Brexit, quo vadis;», διερωτήθηκε μέσω Twitter ο Ντόναλντ Τουσκ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το παιχνίδι που παίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι πολιτικό, αφορά τον ίδιο και τη βρετανική αντιπολίτευση και απευθύνεται στους Βρετανούς ψηφοφόρους.

Η Ε.Ε. όντως δεν ξέρει «που βαδίζει» το Λονδίνο, αν μη τι άλλο σε ποια κατεύθυνση κοιτάζει τις επόμενες 20 ημέρες, όπως αποκάλυψε Ευρωπαίος διπλωμάτης στην ανταποκρίτρια του BBC Κάτια Άντλερ. Για την Ε.Ε. παραμένει ασαφές σε αυτό το στάδιο πόσο ψηλά παραμένει στις προτεραιότητες της βρετανικής κυβέρνησης μία συμφωνία, σε αντίθεση για παράδειγμα, με μία νίκη στις πιθανές πρόωρες εκλογές, πρόσθεσε ο ίδιος διπλωμάτης με νόημα.

Αυτό που είναι σαφές, μετά το τηλεφώνημα του Μπόρις Τζόνσον με την Άγκελα Μέρκελ χθες το πρωί είναι ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να δεχτεί τις προτάσεις του Λονδίνου χωρίς διορθώσεις. Ούτε μπορεί να δεχτεί οποιοδήποτε βρετανικό σχέδιο, εάν σε αυτό δεν προβλέπεται η παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση.

Συνεπώς; Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες έχουν τελειώσει; Μπορεί και όχι. Η Ε.Ε. υποστηρίζει ότι παραμένει ανοιχτή έως ότου εκπνεύσει η διορία της 31ης Οκτωβρίου. Παρά την παράλογη εμμονή του Τζόνσον όμως ότι η Βρετανία μπορεί να φύγει ανήμερα του Halloween με ή χωρίς συμφωνία, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι μία ακόμη αναβολή είναι πια αναπόφευκτη. Το ζήτημα είναι έως πότε θα αναβληθεί ξανά το Brexit. Σύμφωνα με πηγές της «Guardian», στο τραπέζι της συνόδου κορυφής, την επόμενη εβδομάδα, θα πέσουν διάφορες ημερομηνίες. Πιο πιθανή ωστόσο, δεδομένων των πολιτικών εξελίξεων που αναμένονται στη Βρετανία, θεωρείται ο Ιουνιος.  

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή