Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]
Η ανακοίνωση για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία σίγουρα δεν ήταν ήταν η πρώτη με την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ συνηθίζει να «παγώνει» τους ίδιους του τους συμμάχους, ακόμη και τους συμβούλους του στο Πεντάγωνο ή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αν και είναι ίσως νωρίς να επιχειρήσει κανείς μία ανάγνωση της γλώσσας του Λευκού Οίκου, δεν είναι τόσο δύσκολο να προβλέψει τι μπορεί να σημαίνει για τη Συρία αυτή η στροφή 180 μοιρών της αμερικανικής πολιτικής.
Η τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, η οποία κατά τα λεγόμενα του ίδιου του Τούρκου πρέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αρχίσει άμεσα, θα μπορούσε να μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μονομερής – αλλά στο πλαίσιο μίας διμερούς συμφωνίας. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επί της ουσίας ότι δεν θα βοηθήσουν την Άγκυρα, αλλά ούτε θα σταθούν εμπόδιο στην επιχείρησή της.
Για τους Κούρδους συμμάχους της Ουάσιγκτον, πρόκειται αναμφισβήτητα για πρόδοσια, την οποία μάλιστα θα παρατηρήσουν με ανησυχία πολλές άλλες χώρες στην περιοχή. Ήδη οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) μιλούν για «πισώπλατη μαχαιριά». «Υπήρξαν διαβεβαιώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ότι δεν θα επέτρεπαν οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της περιοχής», δήλωσε ο εκπρόσωπος των SDF Κίνο Γκάμπριελ σε συνέντευξη στο δίκτυο al-Hadath TV.
Οι Κούρδοι της Συρίας δεν θα μείνουν προφανώς με σταυρωμένα χέρια. Το πιθανότερο είναι πως θα αναζητήσουν νέους συμμάχους, ακόμη και τη βοήθεια του καθεστώτος Άσαντ, γεγονός που σημαίνει αυτομάτως αναμόρφωση των συμμαχιών στη Συρία. Πολλοί παρατηρητές επικρίνουν την απόφαση του Λευκού Οίκου και κρούουν επίσης των κώδωνα του κινδύνου για την εγκατάλειψη των Κούρδων συμμάχων, καθώς εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να διευρύνει τον 8ετή εμφύλιο πόλεμο.
«Το να επιτρέψουμε στην Τουρκία να προσωρήσει στη βόρεια Συρία συνιστά μία από τις πιο αποσταθεροποιητικές κινήσεις μας στη Μέση Ανατολή», σχολίασε στο Twitter ο Δημοκρατικός Ρούμπεν Γκαλέγκο, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος είχε υπηρετήσει στον πόλεμο στο Ιράκ. «Οι Κούρδοι δεν θα εμπιστευτούν ποτέ ξανά τις ΗΠΑ. Θα αναζητήσουν νέες συμμαχίες ή ανεξαρτησία για να προστατευθούν», πρόσθεσε.
Την αντίθεσή της στην επίθεση της Τουρκίας εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνοντας ότι «μια επανάληψη των εχθροπραξιών θα υπονόμευε τις προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση της σύγκρουσης αυτής». «Οποιαδήποτε επανάληψη των εχθροπραξιών θα επιδεινώσει τα βάσανα του συριακού λαού, θα προκαλέσει μετακινήσεις πληθυσμών και θα υπονομεύσει τις πολιτικές προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση της σύγκρουσης αυτής», σημείωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της εκπροσώπου της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.