Χιλιάδες Κούρδοι της Συρίας διαδήλωσαν την Κυριακή κατά των επαναλαμβανόμενων απειλών εκ μέρους της Τουρκίας για στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των εδαφών τους, στη βόρεια Συρία.
Οι κουρδικές αρχές, που ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις στον βορρά της Συρίας, προειδοποιούν για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια πιθανή στρατιωτική επίθεση για τον καταυλισμό των εκτοπισμένων, όπου φιλοξενούνται χιλιάδες άνθρωποι - μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και μικρά παιδιά - οι οποίοι συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε το Σάββατο την απειλή του για μια επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) της κουρδικής πολιτοφυλακής που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα, αλλά είναι σύμμαχος των ΗΠΑ. Η Τουρκία είναι οργισμένη, επειδή καθυστερεί η εφαρμογή μιας «ζώνης ασφαλείας» που θα χωρίζει τα σύνορά της από τα εδάφη των Κούρδων της Συρίας. Πέρα από το να απομακρύνει τις YPG από τα σύνορα, ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει αυτή τη «ζώνη ασφαλείας» για να στείλει πίσω στη χώρα τους περίπου 2 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.
«Κάτω ο Ερντογάν» και «Κάτω η κατοχή» φώναζαν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα, κοντά στην κοινότητα Ρας αλ Αΐν.
Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία προς τη βάση που διατηρεί στην περιοχή ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. «Δεν θα εγκαταλείψουμε τη γη μας και θα μείνουμε εδώ, αλλά δε θέλουμε τον πόλεμο» είπε ο 52χρονος Άχμεντ Μοχάμεντ Σάλεμ.
Στο Ρας αλ Αΐν, το Τελ Αμπιάντ και το Κομπάνι, πόλεις πάνω στη μεθόριο, οι τοπικές αρχές έχουν φτιάξει χαρακώματα και σήραγγες για να αντισταθούν σε μια πιθανή επίθεση, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αργά το απόγευμα, το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι γίνονται κοινές περιπολίες των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού και του στρατιωτικού συμβουλίου της Τελ Αμπιάντ στα σύνορα.
Οι αρχές της αυτόνομης κουρδικής περιοχής κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για να εμποδίσει μια επίθεση εκ μέρους της.
Η υπηρεσία, που είναι αρμόδια για τους καταυλισμούς των εκτοπισμένων στα κουρδικά εδάφη, ανέφερε ότι «θα ήταν δύσκολο» να ελέγξει την κατάσταση αν εκδηλωθεί επίθεση στον καταυλισμό Αλ Χολ. Περίπου 70.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλοί Δυτικοί, ζουν εκεί τους τελευταίους μήνες.
Από την πλευρά του, ένας εκπρόσωπος μιας ανταρτικής οργάνωσης που πρόσκειται στην Άγκυρα είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι τουρκικές δυνάμεις έδωσαν στους μαχητές «στρατιωτικές στολές», κάνοντας λόγο για μια «κινητοποίηση» σε όλα τα μέτωπα.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP