Μπορεί να αποτραπεί η επέκταση της γρίπης

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2006 19:37

A- A A+

Μέσα σε λίγες ημέρες, η Τουρκία εισήλθε στο στρατόπεδο των χωρών όπου ο ιός Η5Ν1 είναι πολύ διαδεδομένος μεταξύ των πτηνών. Η διάδοση αυτή συνοδεύτηκε από έναν απροσδόκητα υψηλό αριθμό κρουσμάτων μεταξύ των ανθρώπων. Μπορεί να συγκρατηθεί η νόσος που έχει φτάσει στο σταυροδρόμι της Ασίας με την Ευρώπη;

«Δύο είναι οι τρόποι να γίνει κάτι τέτοιο: είτε να υπάρξουν μαζικοί σφαγιασμοί στις μολυσμένες περιοχές, είτε να εμβολιαστούν όλα τα ζώα στις ζώνες αυτές. Μόνον έτσι μπορεί να αποτραπεί η διείσδυση του ιού στην Ευρωπαϊκή Ενωση», απαντά στη γαλλική «Liberation» ο Ζαν-Λικ Ανγκό, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Γραφείου για τις μολυσματικές ασθένειες (ΟΙΕ) που εδρεύει στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τον γάλλο ειδικό, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο ιός εισήλθε στην Τουρκία τον περασμένο Οκτώβριο, με τα αποδημητικά πουλιά που προέρχονταν από τη Σιβηρία ή την Κίνα. Τα πουλερικά μπορούν να μολυνθούν με διάφορους τρόπους: είτε εισπνέοντας μολυσμένες εκκρίσεις είτε καταναλώνοντας μολυσμένες τροφές, και ιδιαίτερα νερό. Ο κίνδυνος είναι αυξημένος τον χειμώνα, αφού ο ιός που περιέχεται στις εκκρίσεις των πουλιών μπορεί να ζήσει για 35 ημέρες σε θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου ή και μικρότερη.

Στη συνέχεια, ο ιός διαδίδεται μεταξύ των πουλερικών, αφού στην Τουρκία είναι συνηθισμένες οι αγορές ζωντανών πουλερικών. Δεν αποκλείεται ακόμη οι κτηνοτρόφοι ή οι κτηνίατροι να μη δήλωσαν αμέσως ύποπτους θανάτους, είτε από άγνοια είτε από συμφέρον. Αυτό συνέβη στη νοτιοανατολική Ασία, όπου η ασθένεια μεταξύ των πτηνών είναι διαδεδομένη σε τουλάχιστον έξι χώρες. Η Τεχεράνη, για παράδειγμα, άργησε να κοινοποιήσει την αυξημένη θνησιμότητα των άγριων πτηνών της.

Είμαστε βέβαιο για τον τρόπο με τον οποίο μολύνθηκαν οι άνθρωποι στην Τουρκία; «Οχι», απαντά ο Ζαν-Λικ Ανγκό. «Αυτό που ξέρουμε είναι ότι δεν έχει ποτέ αποδειχθεί πως μπορεί κάποιος να μολυνθεί από τον ιό τρώγοντας ένα μολυσμένο κοτόπουλο. Αντίθετα με τα πουλιά, που μπορούν να μολυνθούν δια της διατροφικής οδού, ο ιός της γρίπης δεν φαίνεται να έχει διαβεί το διατροφικό φράγμα στον άνθρωπο. Κατά τα λοιπά, μόνο η έρευνα που ήδη έχει ξεκινήσει θα δείξει αν υπήρξε για πρώτη φορά μόλυνση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πάντως, ο ιός που απομονώθηκε στους πρώτους ασθενείς είναι ένας ζωικός ιός».

Πηγή: Liberation, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή