Χονγκ Κονγκ: Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνουν οι βίαιες τακτικές της αστυνομίας

Μία δημοσιογράφος τυφλώθηκε από σφαίρα από καουτσούκ
Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 13:02
UPD:13:08
REUTERS/ATHIT PERAWONGMETHA
A- A A+

Ένα ακόμη περιστατικό, το πιο σοβαρό μέχρι στιγμής όσον αφορά την αντιμετώπιση των αρχών του Χονγκ Κονγκ απέναντι στα μέσα ενημέρωσης, προστίθεται δημιουργώντας σοβαρές ανησυχίες για τις πρακτικές των αστυνομικών δυνάμεων.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η δικηγόρος της, μία Ινδονήσια δημοσιογράφος η οποία χτύπηθηκε την Κυριακή στο πρόσωπο με σφαίρα από καουτσούκ την Κυριακή, έχασε εντελώς την όρασή της από το ένα μάτι.

Το περιστατικό είναι το δεύτερο σε διάστημα λίγων ημερών που αφορά την αστυνομική βία. Την Τρίτη, κατά τις διαδηλώσεις ανήμερα της επετείου των 70 χρόνων από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ένας 18χρονος διαδηλωτής πυροβολήθηκε με αληθινά πυρά στο στήθος. Ο ίδιος ο αστυνομικός επιμένει ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα, ενώ εναντίον του νεαρού διαδηλωτή απαγγέληκαν σήμερα κατηγορίες για συμμετοχή σε βίαιες διαδηλώσεις και επίθεση κατά της αρχής.  

Οι ανησυχίες σχετικά με τις τακτικές της αστυνομίας, για τις οποίες επί μήνες διαμαρτύρονται οι διαδηλωτές, εντείνονται καθώς σύμφωνα με έγγραφο το οποίο διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης, οι αρχές είχαν δώσει οδηγίες στην αστυνομία για χαλάρωση – κυρίως όσον αφορά τη χρήση όπλων – μία ημέρα πριν από τις μεγάλες διαηλώσεις της Τρίτης, οπότε πυροβολήθηκε ο φοιτητής.

Ανησυχίες εκφράζονται επίσης και για την αντιμετώπιση προς τους δημοσιογράφους, εν μέσω του εχθρικού κλίματος. Εκτός από την Ινδονήσια που έχασε το μάτι της την Κυριακή, ένας ακόμη  δημοσιογράφος συνελήφθη την Τρίτη, ενώ αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν από αστυνομικούς και ένας από διαδηλωτές σε μία μέρα ατελείωτης βίας. Όλοι οι δημοσιογράφοι έφεραν διακριτικά με τα οποία δήλωναν την ιδιότητά τους.  

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή