Ασκήσεις συναίνεσης στα …χαρακώματα

Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 09:53
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖ
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Μέσα στο κλίμα έντονης αντιπαράθεσης εφ΄ όλης της ύλης που επικρατεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση - τα τελευταία επεισόδια ήταν το προσφυγικό/μεταναστευτικό και η χθεσινή απεργία - ο κ. Μητσοτάκης ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για το σχέδιο νόμου της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει τη συναίνεση των κομμάτων - και του ΣΥΡΙΖΑ - σε ένα κλίμα εκρηκτικό, όπου Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι αδυνατούν ακόμα και να συζητήσουν, με τη σκοπιμότητα να κυριαρχεί.

Στην οικονομία, τα εργασιακά, την υπόθεση Novartis ακόμα και στα εθνικά θέματα ή και σε ζητήματα μικρότερης εμβέλειας δεν μπορεί να βρεθεί ούτε το μίνιμουμ κοινού τόπου που θα μπορέσει να είναι η βάση για δημόσιο διάλογο ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τους πολίτες να παρακολουθούν εδώ και δυόμισι μήνες παράλληλους διαλόγους από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Η χώρα συνεχίζει να λειτουργεί στο διχαστικό κλίμα που λειτουργούσε και πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Και αυτό, αποτελεί πολιτική ανάγκη για τον ΣΥΡΙΖΑ που αδυνατεί να εμφανιστεί ότι ασκεί υπεύθυνη και μετριοπαθή αντιπολίτευση, έχοντας ακόμα μεγάλα θέματα να λύσει στο εσωτερικό του, βαραίνει όμως και τη Νέα Δημοκρατία που εξελέγη με στόχο να ενώσει.

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, ωστόσο, θεωρείται από την κυβέρνηση κομβικό, για δύο λόγους:

  • Πρώτον, επειδή αποκαθιστά ένα λάθος δεκαετιών – όπως υποστηρίζει η Ν.Δ. – δηλαδή αναγνωρίζει το δικαίωμα στους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στις εκλογές της χώρας τους χωρίς να χρειαστεί να μετακινούνται και η ψήφος τους να είναι ισοδύναμη με των συμπατριωτών τους στην Ελλάδα.
  • Δεύτερον, επειδή είναι η πρώτη των τεσσάρων παρεμβάσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση (ακολουθούν συνταγματική αναθεώρηση, νέος εκλογικός νόμος και εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας) μετρώντας τις δυνατότητες που υπάρχουν για να διαμορφωθεί κλίμα μίνιμουμ συναίνεσης στο πολιτικό σκηνικό.

Η πρόβλεψη που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στη γραμμή «όχι σε όλα» και θα επιχειρήσει να συμπαρασύρει και το Κίνημα Αλλαγής σε αυτή τη γραμμή.

Σε ό,τι αφορά την ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και για τον εκλογικό νόμο, απαιτούνται 200 ψήφοι για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Ως τώρα, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει καταθέσει τη δική του πρόταση στην αντίθετη κατεύθυνση, με την κυβερνητική θέση διαφωνεί το ΚΚΕ, ενώ αναμένεται η επίσημη τοποθέτηση του ΜέΡΑ25. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν το Κίνημα Αλλαγής ψηφίσει χωρίς διαρροές την κυβερνητική ρύθμιση η- υπάρχουν συζητήσεις ανάμεσα στη Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής για να καταλήξουν σε συμφωνία, η οποία όμως ακόμα δεν έχει επιτευχθεί, ακόμα και αν η Ελληνική Λύση στηρίξει, η πρόταση της κυβέρνησης δεν περνά με 200 ψήφους.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνουν να διαρρεύσει ότι ούτε η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ενωμένη στην πρόταση που έχει παρουσιάσει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, προβάλλοντας ότι ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης έχει στο παρελθόν γνωμοδοτήσει θετικά για την εισήγηση της επιτροπής που λειτουργούσε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε σε εισήγηση, πάνω στην οποία ε΄ναι βασισμένη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Η βασική διαφωνία ανάμεσα στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και την πρόταση της ΝΔ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να μην προσμετράται στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, άρα και να μην το επηρεάζει, ενώ η Ν.Δ. προτείνει να προσμετράται κανονικά η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δίνει σημασία στη συμφωνία της με το Κίνημα Αλλαγής και γι΄ αυτό συζητά τις προτάσεις της Χαριλάου Τρικούπη, έχοντας ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε δύο βασικές προβλέψεις: Την επιστολική ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και την προσμέτρησή της στο εκλογικό αποτέλεσμα. 

Στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, η εξεύρεση συναίνεσης και ψήφισης της κυβερνητικής πρότασης με περισσότερες από 200 ψήφους, θεωρείται πολύ δύσκολη – αν όχι απίθανη - υπόθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται σθεναρά και υποστηρίζει ότι η πρόταση της κυβέρνησης αλλάζει τη σύνθεση του εκλογικού σώματος κάτι που δεν επιθυμεί. Σημασία όμως έχει και το γεγονός ότι η συζήτηση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, προκαθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τη συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο που θα ακολουθήσει, καθώς ούτε και εκεί προβλέπεται η συγκέντρωση 200 ψήφων από την πλευρά της πλειοψηφίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει πει από τη Θεσσαλονίκη ότι αν ο νέος εκλογικός νόμος δεν περάσει με 200 ψήφους για να ισχύει στις επόμενες εκλογές, τότε ο ίδιος θα προχωρήσει με στρατηγική για διπλές εκλογές στο τέλος της τετραετίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει να διαρρεύσει ότι ο κ. Τσίπρας δίνει εντολές για εκλογική ετοιμότητα στο κόμμα, διότι θεωρεί πιθανό τον εκλογικό αιφνιδιασμό από τον αντίπαλό του. Σίγουρα πάντως όχι πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους θητείας της νέας κυβέρνησης, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται εκ του Συντάγματος, πλην εξαιρετικών συνθηκών που σε αυτή τη φάση στη χώρα δεν μπορούν να υποστηριχθούν ότι ισχύουν, ούτε τυπικά. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή