Ο μήνας των μεγάλων προκλήσεων

Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2019 05:00
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Tης Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Μήνας των μεγάλων προκλήσεων μπορεί να χαρακτηριστεί ο Οκτώβριος. Τα... αποκαλυπτήρια του προσχεδίου του προϋπολογισμού, η ψήφος των ομογενών, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, αλλά και η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προϊδεάζουν για ένα «καυτό» πολιτικό σκηνικό.

Στο μέτωπο της οικονομίας, η κυβέρνηση καλείται να δώσει μία πρόγευση για το πώς ακριβώς θα κινηθεί την επόμενη χρονιά με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Παράλληλα τον δρόμο για τη Βουλή θα πάρει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που αποτελεί ένα κρίσιμο κομμάτι στο κυβερνητικό «παζλ» για την προσέλκυση επενδύσεων. Προς το τέλος του μήνα θα έρθει και το δεύτερο γαλάζιο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ θα φανεί και η έκβαση του σχεδίου για τις τράπεζες.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η οικονομία που τραβά τα φώτα της δημοσιότητας. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανοίξει τη συζήτηση για την ψήφο των ομογενών και αναμένεται εντός του Οκτωβρίου ένας κύκλος επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς (αν και ήδη φαίνεται πως Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαφορετική οπτική).

Εντός του μήνα θα έχει φανεί και η κατεύθυνση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, με τα κόμματα να ανοίγουν τα χαρτιά τους για το φλέγον θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ωστόσο, τα μέχρι τώρα μηνύματα δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για συνεννόηση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, που για το θέμα αυτό ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία.

Και εν μέσω αυτών των προκλήσεων, έχει σημάνει «συναγερμός» στην κυβέρνηση για το μεταναστευτικό, με τις ροές να παραμένουν αυξημένες. Η λύση του θέματος δεν είναι εύκολη και συνδέεται και με τη στάση που θα κρατήσει η Τουρκία. 
Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση εστιάζει σε ένα πακέτο δράσεων με έμφαση στην αποσυμφόρηση των νησιών και την αύξηση των επιστροφών. Ωστόσο, πολλά θα κριθούν από το κατά πόσον η επιχείρηση διεθνοποίησης του θέματος θα φέρει ορατά αποτελέσματα. Μαγικές λύσεις για το θέμα δεν υπάρχουν και αυτό είναι κάτι που όλοι γνωρίζουν καλά.  
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή