Προηγμένοι πύραυλοι και drones στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο

Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2019 16:50
UPD:17:14
REUTERS/THOMAS PETER
A- A A+

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις παρουσίασαν νέα οπλικά συστήματα στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για τα 70 χρόνια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Πεκίνο.

Μεταξύ των συστημάτων που παρουσιάστηκαν ήταν πολυχητικοί (hypersonic) πύραυλοι, οι οποίοι θεωρείται πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν από τα σημερινά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, και σύγχρονα drones.

Όπως σημειώνει το Reuters, η θέση της κινεζικής κυβέρνησης είναι πως η παρέλαση, στο πλαίσιο της οποίας παρέλασαν 15.000 στρατιώτες στην πλατεία Τιενανμέν, ενώ μαχητικά πετούσαν στον ουρανό, δεν έχει σκοπό να εκφοβίσει καμία χώρα συγκεκριμένα- ωστόσο αμυντικές αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται για μήνυμα προς τον κόσμο ότι η στρατιωτική ισχύς της Κίνας αυξάνεται ταχύτατα.

Μεταξύ των όπλων που επιδείχθηκαν ήταν ο «carrier killer» πύραυλος Dongfeng-21D (DF-21D), σχεδιασμένος για χρήση εναντίον μεγάλων μονάδων επιφανείας (αεροπλανοφόρων) σε μεγάλες αποστάσεις (εκτιμάται μέχρι και 1.500 χλμ) και ο πύραυλος μέσου βεληνεκούς DF-26, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «Guam killer» (αναφορά στην αμερικανική βάση στο Γκουάμ).

Επίσης, παρουσιάστηκε ένας πολυηχητικός πύραυλος, ο DF-17, ικανός να πιάνει ταχύτητες πολλές φορές μεγαλύτερες αυτής του ήχου και να πραγματοποιεί ελιγμούς, καθιστώντας πολύ δύσκολη την αντιμετώπισή του. Ακόμη, στην παρέλαση εμφανίστηκαν 16 αναβαθμισμένοι εκτοξευτές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων DF-41- η θεωρούμενη «ραχοκοκαλιά» του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας, με δυνατότητα μεταφοράς πολλαπλών πυρηνικών κεφαλών ο καθένας.

Σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, το 40% των οπλικών συστημάτων που εμφανίστηκαν στην παρέλαση παρουσιάζονταν στο κοινό για πρώτη φορά. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν νέες και αναβαθμισμένες εκδόσεις πυραύλων, όπως ο YJ-18A, για χρήση εναντίον πλοίων.

Από την επίδειξη δεν έλειπαν και τα drones, με το DR-8 να κάνει την εμφάνισή του: Όπως αναφέρει το RT, πρόκειται για ένα νέο υπερηχητικό αναγνωριστικό drone, που προορίζεται για χρήση ως πλατφόρμα αισθητήρων σε συνεργασία με συστήματα βαλλιστικών πυραύλων. Παρουσιάστηκε ακόμη και το Gongji-11 ένα «stealth επιθετικό drone», σύμφωνα με τους Global Times, σχεδιασμού ιπτάμενης πτέρυγας, για πλήγματα βαθιά εντός της επικράτειας του αντιπάλου.

Επίσης, μαχητικά πέταξαν σε σχηματισμό εναερίου ανεφοδιασμού, ενώ το δημόσιο «ντεμπούτο» του έκανε και το ελικόπτερο Ζ-20.

Προτεινόμενα για εσάς