Τζόνσον: Οι έλεγχοι στα ιρλανδικά σύνορα θα είναι «πραγματικότητα» μετά το Brexit

Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2019 14:56
UPD:15:04
REUTERS/PHIL NOBLE
A- A A+

Διευκρινήσεις επί του επίσημου σχεδίου της βρετανικής κυβέρνησης για το backstop, το οποίο είναι ήδη έτοιμο και θα τεθεί στη διάθεση των Βρυξελλών προς διαπραγμάτευση, επιχείρησε – χωρίς επιτυχία – να δώσει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις κυρίως της Ιρλανδίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον επιχείρησε να υποβαθμίσει τις πληροφορίες περί «κέντρων εκτελωνισμού» και στις δύο πλευρές των συνόρων, χωρίς όμως να δώσει και σαφές περίγραμμα του σχεδίου. Το σχέδιο είναι «πολύ καλό» αρκέστηκε να δηλώσει, επισημαίνοντας σε κάθε περίπτωση ότι «η πραγματικότητα του Brexit» είναι πως τελωνειακοί έλεγχοι θα υπάρχουν στην Ιρλανδία από τη στιγμή που η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  

EURONEWS (ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΆ)

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, τα οποία επικαλούνται πληροφορίες του ιρλανδικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου RTÉ, η πρόταση της κυβέρνησης Τζόνσον, προκειμένου να απαλειφθεί το backstop από τη συμφωνία και να υπάρξει συντεταγμένο Brexit στις 31 Οκτωβρίου, είναι μία ιρλανδική «οικονομική ζώνη», βάσει της οποίας θα επιτρέπεται η ελεύθερη κίνηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας χωρίς ελέγχους στα σύνορα. Στο ίδιο κείμενο των προτάσεων περιλαμβάνονται επίσης τα λεγόμενα «κέντρα εκτελωνισμού» και στις δύο πλευρές των συνόρων. 

Οι αντιδράσεις υπήρξαν άμεσες, καθώς και η ανησυχία ότι επί της ουσίας το σχέδιο Τζόνσον συνιστά μία σαφή επιστροφή στα σκληρά ιρλανδικά σύνορα.

«Non-Paper = Non-Starter», σχολίασε μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι. «Είναι καιρός η Ε.Ε. να λάβει μια σοβαρή πρόταση από τη βρετανική ν κυβέρνηση ώστε να υπάρξει συμφωνία για το Brexit εντός του Οκτωβρίου. Η Βόρεια Ιρλανδία και η Ιρλανδία αξίζουν κάτι καλύτερο!», πρόσθεσε ο Κόβενι.

Ο ίδιος ο Τζόνσον, μιλώντας στο BBC, υποστήριξε ότι όσα διέρρευσαν «δεν ακριβώς έτσι», χωρίς όμως να διευκρινήσει πώς ακριβώς είναι. «Μία κυρίαρχη ενωμένη χώρα πρέπει να έχει ενιαίο τελωνειακό έδαφος», δήλωσε και δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα επακολουθήσουν και οι επίσημες προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή