Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Μόνο τον περασμένο Αύγουστο έφτασαν στη Λέσβο 3.866 πρόσφυγες και μετανάστες. H Μόρια έχει χωρητικότητα 3.000 ανθρώπων. Είναι εδώ και χρόνια υπερπλήρης.
Η δυναμική του συνωστισμού είναι γνωστή. Αν κλείσεις σε έναν χώρο τετραπλάσιο αριθμό ανθρώπων από ό,τι αυτός αντέχει, το αποτέλεσμα από την αποτυχία δεν απέχει. Είτε είναι μετανάστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων (40%) από το Αφγανιστάν, είτε προφέσορες. Η συμπεριφορά των ατόμων του πλήθους και του πλήθους ως συνόλου μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα ή να γίνει ασταθής, εξαιτίας ενός ξαφνικού γεγονότος, όπως μια φωτιά.
Μια μητέρα κάηκε στη Μόρια την Κυριακή. Στο άκουσμα του φρικτού θανάτου και των πληροφοριών για δεύτερο θύμα, και μάλιστα βρέφους, το πλήθος έγινε φωτιά.
Και στη θάλασσα συνεχίζουν να πεθαίνουν άνθρωποι. Πέντε παιδιά και δύο γυναίκες την περασμένη Παρασκευή.
Τώρα η Ε.Ε. τρέχει για να σώσει τη μοναδική σκευή: την κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας. Η άλλη συνταγή, της πρακτικής του «βίου αβίωτου», ακυρώθηκε στην εφαρμογή. Θεώρησαν στις Βρυξέλλες ότι οι εικόνες από τα υπερπλήρη προσφυγικά κέντρα θα αποτρέψουν τους ανθρώπους να κάνουν το ταξίδι.
Οι αριθμοί είναι εκκωφαντικοί. Από την αρχή της χρονιάς έφτασαν σχεδόν 50% περισσότεροι πρόσφυγες από ό,τι πέρυσι την ίδια χρονική περίοδο.
Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου έφτασαν 32.767 μετανάστες. Πέρυσι την ίδια περίοδο ο αριθμός αυτός ανερχόταν στις 22.261.
Η κατάσταση στα νησιά είναι δραματική. Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να αγνοούν άλλο την καταστροφή. Όπως δεν μπορούν άλλο να προσποιούνται ότι η κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας είναι λειτουργική. Μόνο για τη λοιπή Ευρώπη, όπου ο αριθμός αιτήσεων ασύλου έχει μειωθεί, ήταν ρεαλιστική.
Η Ελλάδα, για άλλη μια φορά, ανακοινώνει ό,τι μπορεί και η Ε.Ε. υπόσχεται πάλι ότι θα συνεπικουρεί. Με τα αποτελέσματα μετά, ποιος θα απορεί;