Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στην ατζέντα της συνάντησης Μπους - Μέρκελ

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2006 12:03
A- A A+

Συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους θα έχει σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος, Αγγελα Μέρκελ, η οποία έφτασε χθες το βράδυ στην Ουάσινγκτον, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κ. Μέρκελ θα έχει επίσης σειρά συναντήσεων με προσωπικότητες, όπως ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Αλαν Γκρίνσπαν και οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών, Χένρι Κίσσιγκερ, Μαντλίν Ολμπράιτ και Κόλιν Πάουελ.

Γερμανική διπλωματική πηγή δήλωσε ότι η κ. Μέρκελ θα συζητήσει με τον πρόεδρο Μπους σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η κρίση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«To Ιράν ξεπέρασε τα όρια», «το Ιράν πέρασε την κόκκινη γραμμή», υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν της ο γερμανός πρέσβης στην αμερικανική πρωτεύουσα.

«Είναι καλό σημάδι που η Γερμανία, η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος αναφορικά με το ιρανικό πρόβλημα», τόνισε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε για να δείξουμε στο Ιράν ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα επιτρέψει τις προκλήσεις».

Η ευρωπαϊκή τρόικα αποφάσισε χθες στο Βερολίνο να μην πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη για τις 18 Ιανουαρίου σύνοδος με το Ιράν αναφορικά με τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης και να παραπεμφθεί το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Εφθασε ο καιρός να αναμιχθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας για να ενισχυθεί το κύρος των αποφάσεων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)» σχετικά με τον πυρηνικό φάκελο του Ιράν, σημειώνεται στην κοινή δήλωση που δόθηκε στην δημοσιότητα.

Από την πλευρά του ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουσερ Μοτακί δήλωσε πως «σε περίπτωση που ο φάκελός μας παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη, σύμφωνα με το νόμο που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο, να διακόψει όλα τα μέτρα εθελοντικής συνεργασίας» με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας,

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή