Βαληνάκης: Καμία μυστική διπλωματία στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2006 17:23
A- A A+

«Καμία μυστική διπλωματία δεν υπάρχει για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων», τόνισε κατηγορηματικά ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης απαντώντας στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Παπουτσή.

Ο κ. Παπουτσής έθεσε το ερώτημα με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στο τύπο των Σκοπίων που συνέδεαν το θέμα με την πρόσκληση προς την υπουργό των Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ιλίνκα Μίτρεβα στο Διαβαλκανικό Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

«Δεν υπάρχει καμία μυστική διπλωματία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων σχετικά με το όνομα της γείτονος χώρας.Το τι γράφει ο σκοπιανός τύπος είναι δική του υπόθεση. Η κ. Μίτρεβα δεν μπορούσε να εξαιρεθεί και να μην προσκληθεί στο Διαβαλκανικό Συνέδριο στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι βαλκανικές χώρες», τόνισε ο κ. Βαληνάκης μιλώντας στην επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής την οποία και ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ο υφυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης να έχει διμερείς συναντήσεις με βαλκάνιου ομολόγους του, στο πλαίσιο της Διαβαλκανικής Διάσκεψης.

Από την πλευρά του ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Λαμπρινίδης, αφού υποστήριξε ότι δεν υπάρχει βαλκανική πολιτική της Ελλάδας, ζήτησε να είναι η χώρα μας ιδιαίτερα προσεκτική στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ ιδιαίτερα –όπως σημείωσε- τώρα που ανοίγει το επικίνδυνο θέμα του Κοσόβου.

«Δεν θα πρέπει να γίνει το ίδιο που έγινε με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., που απωλέσαμε ότι είχαμε κερδίσει, ακόμα και τα αυτονόητα και να ξαναδιαπραγματευτούμε χωρίς όρους με τα Σκόπια για το θέμα του ονόματος τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρινίδης.

Ενημερώνοντας την επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε πως ήταν μιά σημαντική επιτυχία της χώρας μας, η οποία, όπως τόνισε, κατάφερε να εξασφαλίσει το ικανοποιητικό χρηματοδοτικό πακέτο των 21 δισ. ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή