Η Κωνσταντινούπολη μία μέρα μετά τον σεισμό

Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019 15:27
UPD:15:30
REUTERS/MURAD SEZER
A- A A+

Τα 5,8 Ρίχτερ σκόρπισαν πανικό και φόβο στην Κωνσταντινούπολη. Εκατοντάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, συμφώνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Τουρκίας Φουατ Οκτάι, ενώ 14 σχολεία παραμένουν κλειστά προληπτικά.

Εκατοντάδες σπίτια - 473 - έχουν υποστεί ζημιές στην Κωνσταντινούπολη, συμφώνα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Φουατ Οκτάι, ο οποίος έκανε δηλώσεις μετά από σύσκεψη με μεγάλη συμμετοχή των αρμοδίων φορέων. Δεκατέσσερα σχολεία παραμένουν κλειστά προληπτικά λόγω ρωγμών που προκάλεσε ο χθεσινός σεισμός. Τα 5,8 Ρίχτερ σκόρπισαν πανικό και φόβο: πολλοί δεν τόλμησαν καν να μπουν στα σπίτια τους και κοιμηθήκαν στην ύπαιθρο. Από τον σεισμό και τους 144 μετασεισμούς κατέρρευσαν μπαλκόνια και σε ορισμένα σημεία προκλήθηκαν ρωγμές στους δρόμους. Ευτυχώς όμως δεν υπήρξαν θύματα.

EPA/ERDEM SAHIN

Οι κάτοικοι της πόλης δεν έχουν ξεχάσει τις τραγικές συνέπειες των σεισμών του 1999. Εδώ και 20 χρόνια ζουν στην σκιά των προειδοποιήσεων των επιστημόνων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι επίκειται μεγάλος σεισμός πάνω από 7,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι σεισμολόγοι είναι επιφυλακτικοί και παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα. Παρόλα αυτά δεν είναι σε θέση να πουν αν υπάρχει κίνδυνος αυτή η δραστηριότητα να οδηγήσει στον αναμενόμενο μεγάλο σεισμό της πόλης ή αν πρόκειται για σεισμούς που ενδεχομένως να εκτονώσουν τη συσσωρευμένη ενέργεια.

EPA/ERDEM SAHIN

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει στην Κωνσταντινούπολη ένα σχέδιο ανάπλασης συνοικιών με προβληματικές οικοδομές. Αυτό όμως δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και συνοικίες που επλήγησαν από τους σεισμούς του 1999, όπως το Άβτζσιλαρ, οι οποίες ενδέχεται να σημειώσουν μεγάλο αριθμό θυμάτων σε περίπτωση σεισμού πάνω από 7,2 Ρίχτερ, προειδοποιούν οι σεισμολόγοι.

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή