Η Μπούτεστανγκ ψήφισε χθες για ένα ευαίσθητο θέμα που εξακολουθεί να διχάζει στη Γερμανία. Και, παρά τις αντιρρήσεις ιστορικών και όχι μόνο, αποφάσισε μία εβδομάδα πριν από την Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας, την εθνική εορτή για την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την επανένωση της χώρας, ότι τώρα είναι η ώρα να μεταφερθούν οι τεράστιοι φάκελοι της Στάζι στα Αρχεία του Κράτους.
Από την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, εκατομμύρια φάκελοι οι οποίοι είχαν συνταχθεί για τους «ύποπτους» πολίτες, με τη συνδρομή εκατοντάδων χιλιάδων συνεργατών και πρακτόρων της μυστικής αστυνομίας, βρίσκονταν στη διάθεση κάθε Ανατολικογερμανού που ήθελε να διαβάσει τι γνώριζε η Στάζι για τη ζωή του – και ποιος από το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον είχε δώσει τις πληροφορίες.
Γερμανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι με τη μεταφορά των φακέλων θα εξασφαλιστεί η καλύτερη πρόσβαση σε αυτούς, καθώς και η ασφαλέστερη διατήρησή τους. Οι ιστορικοί ωστόσο αντιτείνουν ότι είναι ένα είδος «καπακώματος» της ιστορίας.
Μετά την κατάρρευση του καθεστώτος, το 1989, αξιωματούχοι της Στάζι επιχείρησαν απεγνωσμένα να καταστρέψουν τόνους φακέλων, ακόμη και κόβοντας τους σε μικρά κομματάκια με τα χέρια τους. Το έργο τους σταμάτησαν επιτροπές πολιτών, οι οποίοι κατέσχεσαν ό,τι έμεινε από τους φακέλους για να τους κληροδοτήσουν στις επόμενες γενεές.
Μαζί με τους εκατομμύρια φακέλους, διασώθηκαν επίσης χιλιάδες σάκοι με τα κομμένα χαρτιά, με την ελπίδα ότι μια μέρα αυτό το δύσκολο παζλ θα ολοκληρωθεί και θα προκύψουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τη σκοτεινή δράση της μυστικής υπηρεσίας.
Στόχος των αρχών σήμερα, όπως υποστηρίζουν, είναι αφενός να διατηρήσουν τα έγγραφα αυτά και αφετέρου να τα αρχειοθετήσουν σε ηλεκτρονική μορφή. Αυτή τη στιγμή, μόνο το 2% των ιστορικών φακέλων διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή. Οι αρχές μάλιστα τονίζουν ότι οι φάκελοι θα εξακολουθήσουν να είναι προσβάσιμοι σε ιστορικούς, δημοσιογράφους και βέβεια τα θύματα της Στάζι, που μπορούν να διαβάσουν μόνο τον δικό τους φάκελο.
Οι επικριτές της πρωτοβουλίας αυτής συνεχίζουν να εκφράζουν τους φόβους ότι υπό τον έλεγχο του κράτους θα είναι πιο δύσκολη η πρόσβαση στους φακέλους, ενώ επισημαίνουν πως επί της ουσίας πρόκειται για μία προσπάθεια να τραβηχτεί μία γραμμή από το κομμουνιστικό καθεστώς.
naftemporiki.gr