Skoda Kamiq: Το «δώρο» των Χριστουγέννων

Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019 20:00
UPD:20:00
A- A A+

Με το τέλος του Φθινοπώρου, το Νοέμβριο, η αγορά προετοιμάζεται πυρετωδώς για τις Γιορτές των Χριστουγέννων. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα …δώρα για φέτος είναι το ολοκαίνουργιο Skoda Kamiq, με τιμές εκκίνησης λίγο κάτω από τις 17.000 ευρώ, γεγονός που προεξοφλεί μια καλή πορεία στη χώρα μας.

Οδηγώντας το, πρόσφατα, από τη Βασιλεία προς το Στρασβούργο και στις γύρω περιοχές της Αλσατικής γης, πήραμε μια πρώτη γεύση από αυτό το compact crossover/SUV, που κλείνει -επί του παρόντος- ένα τρίπτυχο μαζί με τα Kodiaq και Karoq. Αν θέλαμε με δύο λόγια να περιγράψουμε το προϊόν, θα πιστοποιούσαμε πως «φωνάζει» γερμανική αίσθηση ποιότητας VW με τσέχικες πινελιές μοντέρνων χαρακτηριστικών που του προσδίδουν μια πιο ανάλαφρη εικόνα, πέρα από τον κλασικό συντηρητισμό του γκρουπ.  Και αυτό διότι, είναι το δεύτερο Skoda που διαθέτει την καινούργια φιλοσοφία σχεδίασης του εσωτερικού, με επικεφαλής σχεδιασμού και σε αυτό το μοντέλο τον Έλληνα Δημήτρη Δαρκούδη. Μοιάζει πολύ με το Scala, με χώρο αποσκευών στα 400 λίτρα, ο οποίος φθάνει έως τα 1.395, ενώ παρέχονται και 26 λίτρα για μικροαντικείμενα.

Το Kamiq έχει μήκος 4.241 χλστ, πλάτος 1.793 χλστ. και ύψος 1.531 χλστ. και βασίζεται στην πλατφόρμα MQB-A0, αλλά, επειδή πρόκειται για crossover, σε σύγκριση με το Scala, φέρει νέα γεωμετρία στην ανάρτηση με νέα ελατήρια και αμορτισέρ (μεγαλύτερες διαδρομές), αντιστρεπτικό δοκό με ενισχυμένο πίσω άξονα, μεγαλύτερους τροχούς και υδραυλικό σύστημα διεύθυνσης.  Η απόσταση από το έδαφος έχει αυξηθεί κατά 39 χιλιοστά σε σχέση με το Scala, στα 188 χλστ.

Μας άρεσαν τα νέα οπτικά στοιχεία όπως οι διαχωρισμένοι προβολείς, με τα φώτα ημέρας πάνω από το κύριο σώμα των προβολέων. Οι διαστάσεις των ελαστικών για το νέο compact SUV είναι 205/60 -16 και 205/55 -17 καθώς και 215/45 -18, ενώ προαιρετικά είναι διαθέσιμο και με το Sport Chassis Control –κατά 10 χιλιοστά χαμηλωμένη σπορ ανάρτηση που μπορεί να μεταβάλλει τα χαρακτηριστικά της μεταξύ Normal και Sport με τη χρήση του Driving Mode Select.

Καθίσαμε εξαιρετικά βολικά στο εργονομικό κάθισμα που είναι αρκετά υψηλό για ακόμη καλύτερη ορατότητα στο δρόμο -ρυθμίζεται ως προς το ύψος και αυτό του συνοδηγού προαιρετικά-, ενώ, στα επίπεδα εξοπλισμού, Ambition και Style, ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει ρυθμιζόμενα οσφυϊκά φουσκώματα  για τα εμπρός καθίσματα -καθώς και συρτάρια στο κάτω μέρος τους. Στο δρόμο, το μεγάλο ατού είναι το θαυμάσιο  στήσιμο του αυτοκινήτου. Στα κατηφορικά κομμάτια εκεί όπου οι ταχύτητες είναι μεγαλύτερες βλέπεις το σημαντικό ρόλο που παίζει η ακαμψία του αμαξώματος αλλά και της σωστής ανάρτησης. «Τρένο» που σε πάει άνετα και ξεκούραστα, είτε στον αυτοκινητόδρομο είτε στο επαρχιακό δίκτυο, σε συνδυασμό με τον οικονομικό 3κύλινδρο «χιλιάρη» κινητήρα των 116 ίππων.

Όσον αφορά τα συστήματα παθητικής ασφάλειας περιλαμβάνουν έως και εννέα αερόσακους, για τον οδηγό και τον συνοδηγό, αερόσακους τύπου κουρτίνας καθώς και μπροστινούς πλευρικούς αερόσακους. Στον τομέα της ενεργητικής, σημειώνουμε πως στον στάνταρ εξοπλισμό του Kamiq υπάρχουν τα ηλεκτρονικά  συστήματα όπως για τη λωρίδα κυκλοφορίας (Lane Keep assist), προστασία από σύγκρουση (με Ι.Χ., ποδηλάτη ή και πεζό), Led φώτα που αυξάνουν την απόσταση φωτισμού στον δρόμο άρα καλύτερη ασφάλεια στην νυκτερινή οδήγηση. Ειδικότερα, ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει ακόμη Front Assist με City Emergency Brake και Predictive Pedestrian Protection (εμπρός υποβοήθηση με πέδηση έκτακτης ανάγκης στην πόλη καθώς και Multi-Collision Brake (πέδηση αποφυγής πολλαπλών συγκρούσεων). Ακόμη είναι συνδεδεμένο με όλα τα δίκτυα τηλεφωνίας για παροχή βοηθείας και πληροφοριών. Ακόμη, το Side Assist ανιχνεύει τα οχήματα σε απόσταση έως 70 μέτρα. Καταγράφουμε, επίσης, ότι οι προβολείς LED και τα αντίστοιχα πίσω φώτα είναι στάνταρ, ενώ η προαιρετική έκδοση full LED διαθέτει επιπλέον AFS και δυναμικά φλας εμπρός και πίσω.

Εξ άλλου, ως προς τα gadget, το infotainment θα δώσει χαρά στους νέους αγοραστές. Τα συστήματα Swing, Bolero και Amundsen ανήκουν στην τρίτη γενιά των συστημάτων infotainment του ομίλου, έχουν οθόνες από 6,5 έως 9,2 ίντσες και μπορούν να εξοπλιστούν με το προαιρετικό σύστημα Skoda Sound System που έχει δέκα ηχεία. Εκτός από τους διακόπτες του τιμονιού πολλαπλών λειτουργιών, όλες οι λειτουργίες του συστήματος πολυμέσων Amundsen μπορούν να ελέγχονται χρησιμοποιώντας τρεις σύγχρονες μορφές εντολών: μέσω της αφής στην οθόνη, των χειρονομιών ή τις φωνητικές εντολές του χρήστη. Το Amundsen συνδυάζεται στάνταρ με το ψηφιακό Virtual Cockpit, το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί ξεχωριστά. Η οθόνη των 10,25 ιντσών είναι μία από τις μεγαλύτερες στην κατηγορία και διαθέτει πέντε διαφορετικές διατάξεις.

Στο μεταξύ, το Kamiq είναι πάντα συνδεδεμένο και online χάρη σε μια ενσωματωμένη εφαρμογή, την LTE eSIM,  που για παράδειγμα, επιτρέπει τη συνεχή βελτιστοποίηση της πλοήγησης. Το eSIM δεν ενεργοποιεί μόνο τη λειτουργία eCall, αλλά παρέχει και πρόσβαση στις κινητές ηλεκτρονικές υπηρεσίες Skoda Connect -θα υπάρχει μια ετήσια συνδρομή περίπου 30 ευρώ.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η προαιρετική, αυτόματη προστασία άκρων στις πόρτες δεν υπάρχει σε κανένα άλλο compact SUV. Παρέχεται και αποσπώμενος φακός LED στο πορτ-μπαγκάζ, ξύστρα πάγου στο πορτάκι του ρεζερβουάρ καυσίμου και θήκη ομπρέλας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή