Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Την πρώτη απάντηση στην αξιωματική αντιπολίτευση που κάνει λόγο για «ελλιπή προετοιμασία, επικοινωνιακή πολιτική και οικογενειακή προβολή» του πρωθυπουργού κατά την παρουσία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τις διμερείς συναντήσεις, έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, παρουσιάζοντας την κυβερνητική εκδοχή για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν και γενικότερα για την παρουσία του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη.
Επί της ουσίας απάντηση όμως στο κλίμα που καλλιεργεί η αξιωματική αντιπολίτευση, ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει ήδη αποφασίσει να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση των κομμάτων για την παρουσία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τις διμερείς συναντήσεις που πραγματοποίησε. Η ενημέρωση θα γίνει είτε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια προς τους πολιτικούς αρχηγούς, είτε σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που στην κυβέρνηση λένε ότι είχε μείνει σκοπίμως ανενεργό από την προηγούμενη κυβέρνηση και θα ενεργοποιηθεί ξανά.
Στο πλαίσιο της αλλαγής του τρόπου λειτουργίας της νέας κυβέρνησης σε σύγκριση με την προηγούμενη, ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει αποφασίσει να υπάρχει αναλυτική ενημέρωση των κομμάτων για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε σειρά θεμάτων.
Με επίκεντρο το σχέδιο νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, την οποία προανήγγειλε χθες σε ανοικτή ομιλία του προς τους Έλληνες ομογενείς στην Αστόρια μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στον Οκτώβριο, ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει ξεχωριστές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σκοπός του είναι, λένε οι πληροφορίες, μία ευρύτερη συζήτηση με σκοπό την ενημέρωση αλλά και την ανταλλαγή απόψεων, εφ΄ όλης της ύλης (εθνικά θέματα, νέος εκλογικός νόμος, συνταγματική αναθεώρηση, εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας κ.α.).
Οι αποφάσεις αυτές φαίνεται ότι έχουν ληφθεί πολύ πριν την έντονη κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την παρουσία του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, με αιχμές από την παρουσία της συζύγου του πρωθυπουργού Μαρέβας Γκραμπόφσκι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις θέσεις τις εθνικής αντιπροσωπείας, μέχρι και για το αν είχε ή δεν είχε προγραμματιστεί η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η οποία -σύμφωνα με την ενημέρωση από το Μαξίμου- αναβλήθηκε λόγω των έκτακτων εξελίξεων που όλοι παρακολουθούμε στις ΗΠΑ, με το τηλεφώνημα Τραμπ προς τον Ουκρανό πρωθυπουργό, την εμπλοκή του ονόματος του Τζο Μπάιντεν και του γιού του κ.λπ., το αίτημα των Δημοκρατικών για καθαίρεση του προέδρου κ.λπ.
Προς προανακριτική και συνέχιση της έρευνας από τη Βουλή Όλα τα παραπάνω θα διεξαχθούν σε κλίμα όξυνσης που δημιουργούν οι συνεχείς αποκαλύψεις για τον ρόλο και τις ενέργειες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Σήμερα κατατέθηκε η πρόταση της πλειοψηφίας για τη σύσταση προανακριτικής. Οι πληροφορίες είναι ότι μετά την κατάθεση Ράικου, το πιθανότερο σενάριο είναι πλέον η πρόταση για σύσταση προανακριτικής που θα ερευνήσει σε βάθος τον ρόλο του κ. Παπαγγελόπουλου (όπως λένε κάποιες πληροφορίες όχι μόνο στην υπόθεση Novartis, αλλά και σε άλλες υποθέσεις που υπάρχουν ενδείξεις ότι παρενέβη προς εισαγγελείς).
Δηλαδή, δεν αναμένεται επιστροφή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη, αλλά έρευνα σε βάθος και έκδοση πορίσματος από την προανακριτική επιτροπή που θα συσταθεί για το αν θα παραπεμφθεί ο κ. Παπαγγελόπουλος στο Ειδικό Δικαστήριο ή όχι. Ο ίδιος πάντως, τον Φεβρουάριο από το βήμα της Βουλής, είχε όντως πει ότι αν υπάρξει μήνυση εναντίον του, όπως και έγινε, θα ήταν ο πρώτος που θα συναινούσε στο αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής «για να λάμψει η αλήθεια».