Εννέα στους δέκα ασθενείς με Πάρκινσον έχουν συνοδά νοσήματα

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019 12:43
UPD:12:44
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Παγκόσμια έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» και η οποία κατέγραψε τον πληθυσμό που πάσχει από τη νόσο του Parkinson, διαπίστωσε ότι προσβάλλει περίπου το 0,3% του γενικού πληθυσμού της Ευρώπης και το 1% των ατόμων στις ηλικίες άνω των 60 ετών, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματά της. Στη Δυτική Ευρώπη υπολογίζεται ότι πάσχουν 828.000 άτομα, εκ των οποίων περίπου 23.000 στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα η νόσος του Πάρκινσον είναι η 2η συχνότερη στους ηλικιωμένους στην Ευρώπη έπειτα από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Πρόκειται για μια προοδευτικά εξελισσόμενη νευροεκφυλιστική νόσο που προκαλεί ορισμένα πολύ χαρακτηριστικά κινητικά συμπτώματα. Το κυριότερο από αυτά είναι η επιβράδυνση των κινήσεων (βραδυκινησία) η οποία παρατηρείται σε όλους τους ασθενείς. Η βραδυκινησία μπορεί να συνοδεύεται από ένα ή περισσότερα άλλα κινητικά συμπτώματα όπως τρέμουλο (παρατηρείται σε δύο στους τρεις ασθενείς), δυσκαμψία (παρατηρείται στο 90% των ασθενών) και αστάθεια κατά τη βάδιση.

Πρόσφατη έρευνα η οποία συμπεριέλαβε 510.000 άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών αποκάλυψε πως μόλις το 7,4% των πασχόντων από νόσο Πάρκινσον δεν είχαν κάποιο συνοδό πρόβλημα υγείας (στους εθελοντές δίχως Πάρκινσον το αντίστοιχο ποσοστό ήταν σχεδόν 23%). Στην πραγματικότητα, το 31% των ασθενών με Πάρκινσον έπασχαν από πέντε ή περισσότερα άλλα νοσήματα και διαταραχές (έναντι 13% στους εθελοντές χωρίς τη νόσο). Επιπλέον, το 12% των ασθενών με Πάρκινσον έπασχαν από επτά ή περισσότερα άλλα νοσήματα (έναντι 3,9%).

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «BMC Neurology» και σύμφωνα με τα ευρήματα στα συνοδά σωματικά προβλήματα που είχαν οι ασθενείς συμπεριλαμβάνονταν υπέρταση (το 41% από αυτούς), στεφανιαία νόσος (το 25%), επώδυνες καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα (σχεδόν 22%) και εγκεφαλικά επεισόδια (σχεδόν 14% των ασθενών). Στα συνοδά ψυχικά προβλήματα συμπεριλαμβάνονταν η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή, με τους πάσχοντες από νόσο Πάρκινσον να έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από αυτές έναντι των υγιών συνομηλίκων τους (έπασχε το 3,5% των ασθενών έναντι του 1% των υγιών).

Όπως μας εξηγεί ο νευρολόγος κ. Παναγιώτης Ζήκος υπεύθυνος του Ιατρείου Νόσου Πάρκινσον & Συναφών Διαταραχών του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας και του Κέντρου Πάρκινσον & Διαταραχών Μνήμης Γαλατσίου η νόσος του Πάρκινσον εκτός από τα κινητικά συμπτώματα προκαλεί και ευρύ φάσμα μη-κινητικών συμπτωμάτων, ενώ έχει και αρκετές συνοδές καταστάσεις. Τόνισε μάλιστα, ότι πρότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον έχουν διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και 50% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από αυτά. Ενώ, διατρέχουν και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, καθώς και μελανωμάτος. Συχνότερα είναι επίσης τα μυοσκελετικά προβλήματα και η ανεπάρκεια βιταμίνης D στους πάσχοντες καθώς και ο διαβήτης τύπου 2, ο οποίος μάλιστα επιταχύνει την εξέλιξη τόσο των κινητικών όσο και των μη κινητικών συμπτωμάτων της νόσου.

Σύμφωνα με το γιατρό η νόσος είναι αρκετά πολύπλοκή και επιφέρει πολλές βλάβες στον πάσχοντα γι’ αυτό και η αντιμετώπιση της πρέπει να γίνεται από διεπιστημονικές ομάδες γιατρών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή