Ήταν η συνάντηση που περίμεναν όλοι στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Από τη μία ο 73χρονος Ντόναλντ Τραμπ, πρώην κτηματομεσίτης και από την άλλη ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, 41 ετών, πρώην ηθοποιός.
Ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με πάνω από δέκα ηγέτες στο πέρασμά του από τη Νέα Υόρκη. Όμως η πλέον πολυαναμενόμενη χειραψία ήταν εκείνη με τον Ουκρανό ομόλογό του. Η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το καλοκαίρι οι δύο ηγέτες έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα στην Ουάσιγκτον εδώ και μερικές ημέρες και αποτέλεσε αφορμή για την έναρξη έρευνας παραπομπής του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.
Η ένταση ήταν προφανής, όμως η συζήτηση ξεκίνησε σε μάλλον ανάλαφρο τόνο. «Με έκανε πιο διάσημο απ’ ό,τι τον έκανα εγώ», σχολίασε αστειευόμενος ο Τραμπ για τον συνομιλητή του. «Είναι καλύτερο να συναντιόμαστε παρά να μιλάμε στο τηλέφωνο», απάντησε ο Ζελένσκι.
«Η Ουκρανία είναι μια χώρα με τεράστιο δυναμικό», συνέχισε ο Τραμπ, επαναλαμβάνοντας μια φράση που έχει ήδη χρησιμοποιήσει για τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και άλλες χώρες. «Ναι, το ξέρω, από εκεί έρχομαι» απάντησε ο πρώην κωμικός ηθοποιός. Ο Τραμπ χαμογέλασε και ο Ζελένσκι τον προσκάλεσε στη συνέχεια να επισκεφθεί την Ουκρανία, υπενθυμίζοντάς του ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν πήγε ποτέ στο Κίεβο. «Θα προσπαθήσω» απάντησε αόριστα ο Τραμπ. Αλλά ο Ζελένσκι συνέχισε: «Ξεχάσατε να μου πείτε την ημερομηνία».
Το ύφος άλλαξε όταν ο Ζελένσκι, που ήταν έφηβος όταν η Ουκρανία ανεξαρτητοποιήθηκε, το 1991, έθεσε τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του: «Να βάλουμε τέλος στον πόλεμο στο Ντονμπάς», στην ανατολική Ουκρανία.
«Καμία πίεση» Οι δημοσιογράφοι βομβάρδισαν τους δύο ηγέτες με ερωτήσεις. Άσκησε ή όχι πιέσεις ο Τραμπ στον ομόλογό του για να ξεκινήσει έρευνα για την οικογένεια του Τζο Μπάιντεν, του πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2020;
Ο Ουκρανός πρόεδρος απάντησε: «Νομίζω ότι τα διαβάσατε όλα. Δεν θέλω να εμπλακώ στις εκλογές των ΗΠΑ. Ήταν μια καλή τηλεφωνική συνομιλία, κανονική (…) Κανείς δεν μου άσκησε πιέσεις».
«Με άλλα λόγια, καμία πίεση», συνέχισε ο Τραμπ και έσπευσε να προσθέσει: «Έχουμε κι εμείς προβλήματα διαφθοράς, αν δείτε τι συνέβη με τη Χίλαρι Κλίντον».
Σε ερώτηση για την εμπλοκή του προσωπικού δικηγόρου του, Ρούντι Τζουλιάνι, στις συνομιλίες με την Ουκρανία, απάντησε: «Ο Ρούντι Τζουλιάνι ήταν ένας θαυμάσιος δήμαρχος, χαίρει μεγάλου σεβασμού».
Για τη Νάνσι Πελόζι, τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε ότι «έχει χάσει το μυαλό της, την καταβρόχθισε η ριζοσπαστική αριστερά» και πρόσθεσε: «Για μένα, δεν είναι πλέον πρόεδρος της Βουλής».
«Αστεία» χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την απόφαση των Δημοκρατικών για την εκκίνηση διαδικασίας παραπομπής του, με αιχμή την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τον περασμένο Ιούλιο με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Τραμπ: «Καθαίρεση γι' αυτό; Πρόκειται για αστείο» Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τραμπ χαρακτήρισε «αστεία» την απόφαση των Δημοκρατικών για την εκκίνηση διαδικασίας παραπομπής του. «Καθαίρεση γι' αυτό; Πρόκειται για αστείο», σχολίασε.
Ο ίδιος εξέφρασε τη στήριξή του για «πλήρη διαφάνεια» αναφορικά με τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος ήταν ο πρώτος που κατήγγειλε το περιεχόμενο της επίμαχης τηλεφωνικής συνομιλίας. «Θα το κάναμε ούτως ή άλλως, αλλά ενημερώνω τους βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι στηρίζω πλήρως τη διαφάνεια για τις πληροφορίες αναφορικά με τον αποκαλούμενο μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος», επισήμανε.
Περνώντας στην αντεπίθεση, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος τόνισε πως επιμένει να υπάρξει επίσης «διαφάνεια για τον Τζο Μπάιντεν και το γιο του Χάντερ» για «τα εκατομμύρια δολάρια που αποσύρθηκαν γρήγορα και εύκολα από την Ουκρανία και από την Κίνα όταν ήταν αντιπρόεδρος». Επίσης ζήτησε για «διαφάνεια από την πλευρά των Δημοκρατικοών που πήγαν στην Ουκρανία και προσπάθησαν να αναγκάσουν τον νέο πρόεδρο» Βολοντίμιρ Ζελένσκι να «κάνει πράγματα», χρησιμοποιώντας «απειλές», όπως είπε.
Κατέληξε λέγοντας ότι αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα την περίληψη της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ουκρανό ομόλογό του επειδή δημοσιεύονταν «φρικτά πράγματα» για αυτήν, αλλά ανέφερε πως δεν του άρεσε το προηγούμενο που δημιουργήθηκε με τη δημοσιοποίηση λεπτομερειών τέτοιων συνομιλιών. «Δεν μου αρέσει το προηγούμενο που δημιουργείται. Δεν μου αρέσει όταν αντιμετωπίζεις ηγέτες κρατών και εκείνοι πιστεύουν ότι οι τηλεφωνικές τους συνομιλίες θα δοθούν στη δημοσιότητα» ανέφερε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP