Τα διασυνοριακά έργα υποδομής στο επίκεντρο της συνάντησης Στυλιανίδη - Μιζχαλέφσκι

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2006 16:24
A- A A+

Η προώθηση διασυνοριακών έργων υποδομής, περιλαμβανομένων και αυτών που αφορούν τη στάθμη των νερών του Εβρου, καθώς και τριών έργων του ΕΣΟΑΒ (Ελληνικό Πρόγραμμα για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων), αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και του βούλγαρου υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Ντίμχο Μιζχαλέφσκι.

«Μετά την ικανοποιητική λειτουργία της διασυνοριακής διόδου Δράμας-Ιλιντεν, κάναμε πρακτικά βήματα για μελλοντικά έργα», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε συγκεκριμένα:

1. στην υπογραφή συμφωνίας για τη διάνοιξη της διόδου Ιβαϊλογκραντ-Κυπρίνος, στον βόρειο Εβρο με στόχο την ενίσχυση του τοπικού εμπορίου

2. στην κατασκευή του δρόμου Κομοτηνή-Νυμφαίος-Κίρζαλι

3. στην κατασκευή του δρόμου Ξάνθη-Ρουντοζέμ

4. στη συνεργασία και συμμετοχή του ελληνικού κατασκευαστικού τομέα στην αναβάθμιση του δρόμου Θεσσαλονίκης-Σόφιας.

«Υπάρχει ενδιαφέρον για αυτοχρηματοδότηση του έργου από βουλγαρικής πλευράς και εμείς θα ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των ελληνικών κατασκευαστικών εταιριών στο έργο», είπε ο κ Στυλιανίδης.

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό, υπάρχει συνεργασία για τα προβλήματα που προκαλεί η άνοδος της στάθμης του Εβρου. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η μελέτη που αναθέτει τον επόμενο μήνα η ελληνική πλευρά, μέσω της Hellenic Aid στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, για τη λειτουργία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, στο οποίο θα συνεργαστεί και η βουλγαρική πλευρά.

Ο έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης στον βούλγαρο υφυπουργό τα τρία σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΟΑΒ για την κτιριακή ανακαίνιση και τον εξοπλισμό τριών βουλγαρικών νοσοκομείων, δύο από τα οποία βρίσκονται κοντά στα ελληνικά σύνορα.

«Η υλοποίησή τους έχει εγκριθεί από την ελληνική διυπουργική επιτροπή και οι πόροι έχουν διασφαλιστεί», σημείωσε ο κ Στυλιανίδης, διευκρινίζοντας ότι αφορούν ποσά 1,2 εκατομμυρίων ευρώ το πρώτο, 1,050 εκατομμυρίων ευρώ το δεύτερο και 200.000 ευρώ το τρίτο.

Οι κ.κ. Στυλιανίδης και Μιζχαλέφσκι δεσμεύτηκαν επίσης να συστηματοποιήσουν τις συναντήσεις τους, οι οποίες θα γίνονται τρεις φορές ετησίως.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή